Regele biatlonului

27.01.2017, 12:56
Ole Einar Bjoerndalen

Astazi, Ole Einar Bjoerndalen implineste 43 de ani. Cu aceasta ocazie, va propun sa il cunoastem mai bine pe unul dintre cei mai mari sportivi din istorie.

Ați auzit cumva de Ole Einar Bjoerndalen? Ar fi trebuit! Așa îl descrie Cartea Recordurilor Guinness pe cel supranumit „Regele biatlonului”. Cu 13 medalii, dintre care opt de aur, este cel mai titrat atlet din istoria Jocurilor Olimpice de Iarnă, cel mai de succes biatlonist din istoria Campionatelor Mondiale, cu 44 de medalii, dublu faţă de oricare alt sportiv, dintre care 20 din cel mai pretios metal, si omul cu cele mai multe victorii in Cupa Mondiala, 95, si cele mai multe titluri, sase, la egalitate cu Magdalena Forsberg. Dincolo de toate aceste recorduri, norvegianul s-a remarcat mai ales printr-o longevitate extraordinara si o constanta incredibila in rezultate, realizate mai ales datorita unei pregatiri foarte meticuloase si a unui regim cazon urmat inca de cand avea 15 ani. Bjoerndalen a fost primul biatlonist care a lucrat cu un antrenor de tir si cu un psiholog sportiv, iar dragostea sa pentru competitie l-a ajutat sa ramana in top la o varsta la care foarte multi s-ar fi culcat pe laurii gloriei.

Nascut pe 27 ianuarie 1974 la Drammen, Ole Einar Bjoerndalen s-a evidentiat pentru prima data in 1992, cand a cucerit o medalie de aur la Campionatele Mondiale de Juniori, iar un an mai tarziu, exploda cu adevarat in aceeasi competitie, unde castiga trei din cele patru medalii de aur pentru care a concurat, performanta realizata anterior doar de Serghei Cepikov. Aceste succese au dus la includerea sa in echipa de biatlon a Norvegiei pentru Jocurile Olimpice de Iarna din 1994, gazduite chiar pe teren propriu, la Lillehammer. La 20 de ani, prima experienta olimpica nu a fost incununata de vreo medalie, Ole clasandu-se pe locul 36 la urmarirea individuala de 20 de kilometri si pe pozitia a 28-a la sprint, iar in proba de stafeta, a obtinut locul al saptelea. O data primit botezul focului, Bjoerndalen a inceput sa duca arta biatlonului spre limite nemaiatinse de nimeni inaintea sa. La urmatoarea Olimpiada Alba, la Nagano, in 1998, a castigat primul sau aur, in proba de sprint, apoi a obtinut si medalia de argint alaturi de echipa de stafeta a Norvegiei. Patru ani mai tarziu, la Salt Lake City, devenea primul biatlonost din istorie care cucereste medalia de aur in toate cele patru probe: individual, sprint, urmarire si stafeta de 4 x 7,5 kilometri. Astfel, el devenea al treilea sportiv care castiga de patru ori aurul la o singura editie a Jocurilor de Iarna. La Torino in 2006, nu s-a lipit la aur, dar a ramas abonat la medalii: doua de argint si una de bronz.

La Vancouver 2010, Bjoerndalen a devenit cel mai de succes biatlonist din istoria Olimpiadei Albe, dupa ce a luat argintul in proba individuala si aurul cu stafeta, ajungand la un total de 11 medalii. In 2014, la Soci, Ole Einar Bjoerndalen avea sa isi desavarseasca statutul de cel mai bun biatlonist din istorie. Dupa ce a cucerit medalia de aur la sprint, a ratat podiumul si in proba individuala si in cea de urmarire, insa a pastrat ce era mai bun la sfarsit. La 40 de ani, Bjoerndalen a devenit pentru a opta oara campion olimpic gratie triumfului din proba de stafeta intr-o zi cu adevarat speciala, 13 februarie, care a marcat si numarul medaliilor castigate la Jocurile Olimpice, 13. La o saptamana distanta de la acest triumf, norvegianul a fost ales in Comisia Sportiva a Comitetului International Olimpic, dar a subliniat ca nu se gandeste la retragerea din activitate. In aprilie 2016, a demisionat din functia de membru al CIO, dar povestea sa de succes poate continua si in 2018, la Jocurile Olimpice de Iarna de la Pyeongchang. 

De același autor
Citeşte alte articole de Bogdan Socol
Digi24
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare

Abby și Brittany Hensel, gemene siameze din SUA, care au devenit celebre în toată lumea după ce au...

Descarcă aplicația Digi24

  • 07:00 Stirile Digi Sport
  • 07:20 Stirile Digi Sport
  • 07:40 Stirile Digi Sport
  • 08:00 Stirile Digi Sport
  • 08:20 Stirile Digi Sport
  • 08:40 Stirile Digi Sport
  • 09:00 Stirile Digi Sport
  • 09:20 Stirile Digi Sport
  • Vezi tot programul
  • liga-digisport-1

    MEDIA: Liga Digi Sport, ora 15:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL:RAPID BUCURESTI-FC VOLUNTARI, SUPERLIGA SUPERBET (9.12.2023)

    FOTBAL: FC Voluntari - FC Hermannstadt, 17:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • fotbal-club

    MEDIA: Fotbal Club, ora 19:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL:FARUL CONSTANTA-CFR CLUJ, SUPERLIGA SUPERBET (2.03.2024)

    FOTBAL: Sepsi - CFR Cluj, 20:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • profimedia-0772399711

    BASCHET: Real Madrid - Steaua Roșie Belgrad, 21:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 4

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Exclusiv OUT de la echipa națională pentru EURO! ”Orice om sănătos la cap l-ar lua în lot, dar eu l-am scos”

Romania V Greece - International Friendly, Bucharest - 25 Mar 2022

"A fost cel mai bun!" Columbienii au remarcat un singur jucător român, după amicalul de la Madrid

Screenshot 2024-03-26 at 22.07.30

E gata: Ianis Hagi pleacă de la Alaves! A anunțat unde va juca sezonul viitor

Screenshot 2024-03-27 at 17.00.01

Foto Provocarea zilei: găsește reprezentantul României din fotografia virală

Screenshot 2024-03-27 at 18.44.14

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media