• România, Liga 1, Etapa 22: FCSB - Viitorul (duminică, ora 20:00, Digi Sport 1)
  • Spania, La Liga, Etapa16: Barcelona - Deportivo (duminică, ora 21:45, Digi Sport 2)

Biatlonista Eva Tofalvi, depistată pozitiv la un controlul antidoping pentru uz de meldonium, a declarat că se simte "curată şi cinstită" şi că va lupta pentru a-şi demonstra nevinovăţia, deoarece a folosit medicamentul ultima oară în decembrie 2015, înainte de a fi pus pe lista substanţelor interzise de către Agenţia Mondială Antidoping (WADA).

"În 19 ani de Cupă Mondiala IBU, cu cinci Olimpiade şi Campionate Mondiale, niciodată nu am folosit substanţe interzise, am concurat numai prin forţele proprii, am fost cinstită de fiecare dată. Nu mă simt vinovată, pentru că ştiu că ultima dată am luat medicamentul a fost în luna decembrie. Iar asta trebuie să se vadă şi în cantitatea în care s-a găsit în urină. Perioada de eliminare nu este clară nici până în ziua de azi.

Sunt foarte dezamăgită pentru că vestea a venit tocmai când eu am renunţat la o activitate şi o carieră frumoasă în sport. Sunt hotărâtă să merg mai departe, să atac eventuala sancţiune pentru că eu nu sunt vinovată. Urmează să fiu chemată la federaţia internaţională şi o să demonstrez acest lucru. Nu vreau să fiu sancţionată, chiar dacă m-am retras. Pentru mine este extrem de important, mă simt curată şi cinstită aşa cum am fost toată cariera. În atâţia ani de sport am fost testată de nenumărate ori şi niciodată nu am fost depistată pozitiv, iar acum, la final, nu e corect să se spună despre mine că m-am dopat", a spus, pentru AGERPRES, sportiva în vârstă de 37 de ani.

Ea a explicat că s-a tratat cu meldonium în 2015 după ce a fost diagnosticată cu prolaps de valvă mitrală, o afecţiune a inimii care provoacă artimie, dureri toracice, ameţeli şi intoleranţă la efort. "La Campionatul Mondial de la Oslo, am fost testată pe 8 martie şi am ieşit pozitiv la meldonium. În septembrie 2015 am avut probleme de sănătate. Am avut test pozitiv la virusul Epstein Barr, care ştiţi că la sportivi este destul de grav.

Aveam palpitaţii la inimă şi pentru că mă simţeam foarte rău am mers la cardiolog. Am fost diagnosticată cu anemie, prolaps de valvă mitrală gradul 1-2. Atunci am renunţat la antrenamente, am avut o pauză totală de 45 de zile. În luna octombrie am reînceput antrenamentele şi am făcut tratament cu Mildronat (n.r. - medicamentul care conţine meldonium). Atrag atenţia asupra faptului că eu am luat acest medicament înainte să fie pe lista WADA. Nu l-am luat niciodată după 1 ianuarie 2016, dată când substanţa a fost pusă pe listă!", a menţionat sportiva.

Biatlonista română Eva Tofalvi a fost depistată pozitiv la controlul antidoping pentru uz de meldonium, a anunţat, marţi, Uniunea Internaţională de Biatlon (IBU), într-un comunicat postat site-ul oficial.

Tofalvi (37 ani) a fost testată în afara competiţiei în data de 8 martie, la Oslo, sportiva născută la Miercurea Ciuc anunţând că nu doreşte o contraexpertiză în acest caz, precizează IBU. Forul mondial anunţase cazul încă din data de 30 martie, fără a dezvălui însă numele sportivei în cauză.

"Cazul este considerat unul 'pozitiv' şi va fi înaintat unei comisii antidoping independente pentru luarea unei decizii", menţionează sursa amintită.

Raportul laboratorului din Oslo legat de proba de urină a relevat prezenţa substanţei meldonium, care figurează de la 1 ianuarie 2016 pe lista substanţelor interzise de Agenţia Mondială Antidoping, fiind inclus la categoria S4: hormoni şi modulatori metabolici.

Tofalvi va fi audiată la o dată ce va fi stabilită după ce Agenţia Mondială Antidoping va finaliza studiul legat de perioada în care substanţa meldonium rămâne în organism. Eva Tofalvi este suspendată cu titlu provizoriu până la o decizie finală luată de comisia antidoping a IBU.

Tofalvi este a doua sportivă română depistată dopată cu meldonium, după atleta Mirela Lavric, testată pozitiv luna trecută, la Campionatele Mondiale de sală de la Portland, unde cucerise medalia de bronz cu ştafeta 4x400 m, din care au mai făcut parte Adelina Pastor, Andrea Miklos şi Bianca Răzor.

Eva Tofalvi are o singură victorie în Cupa Mondială de biatlon, în decembrie 2008, la Hochfilzen (Austria), în proba individuală de 15 km. Tofalvi a fost portdrapelul delegaţiei României la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Vancouver, din 2010.