• La Liga, etapa 13: Real Madrid - Malaga (sâmbătă, Digi Sport 2, ora 17:15) şi Valencia - Barcelona (duminică, Digi Sport 2, ora 21:45)
  • Fotbal, Liga 1, etapa a 19-a: Botoşani - Craiova (vineri, 20:45, Digi Sport 1) şi Astra - FCSB (duminică, 20:45, Digi Sport 1)

Atleta Iulia Stepanova, care a contribuit la descoperirea programului de dopaj sistematic pus în practică de Rusia, a declarat că se teme pentru viaţa sa după ce contul ei de Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a fost spart, infomează news.ro.

"Parolele Iuliei Stepanova pentru sistemul ADAMS al WADA au fost obţinute într-un mod ilegal, ceea ce i-a permis cuiva să aibă acces la contul său ADAMS", a anunţat WADA, sâmbătă, adăugând că de atunci contul a fost blocat.

Sistemul ADAMS le permite sportivilor să introducă informaţii în special cu privire la localizarea lor.

Iulia Stepanova, absentă de la Jocurile Olimpice de la Rio, şi soţul său, Vitali, fost angajat al Agenţiei Antidoping din Rusia, sunt la originea dezvăluirilor cu privire la dopajul din atletismul rus. Consideraţi trădători în Rusia, cei doi s-au autoexilat în America de Nord.

După ce contul i-a fost accesat, Stepanova s-a mutat cu familia ei într-un alt loc.

"Singurul motiv pentru care cineva ţi-ar sparge contul ADAMS este să îţi afle locul exact în care eşti. Am decis că este mai bine să ne mutăm. Dacă ni se întâmplă ceva, ar trebui să ştiţi că nu e un accident", a declarat Stepanova, într-o videoconferinţă.

Toţi sportivii trebuie să-şi introducă datele despre ei în sistemul de administrare şi management al WADA. În fiecare zi, ei trebuie să introducă locul în care se află, pentru a putea fi găsiţi de agenţii de testare pentru controalele inopinate din afara competiţiei.

Stepanova şi soţul ei s-au arătat ingrijoraţi de mai multe ori cu privire la securitatea lor, după dezăluirile pe care le-au făcut, criticând CIO că nu face mai mult pentru protecţia martorilor.

Vitali Stepanov a declara că nu ştie cine i-a spart contul soţiei sale, dar a precizat că ei au fost urmăriţi de autorităţile ruse. Iniţial, atleta a plecat din Rusia în Germania. Autorităţile ruse susţin că nu ştiu nimic despre vreo ameninţare la adresa sportivei sau a soţului ei, care să-i facă să caute refugiu în străinătate.

Iulia şi Vitali Stepanov au refuzat invitaţia organzatorilor JO de la Rio de a urmări competiţia ca spectatori.

"Mă bucur că nu am mers la Rio după ce am citit ştirile despre ce se întâmplă acolo. Dacă cineva ar fi vrut să ne facă rău, ar fi fost foarte uşor să o facă acolo", a spus Iulia Stepanova, în vârstă de 29 de ani.

Ea ar fi trebuit să concureze în proba 800 de metri la JO de la Rio, dar a fost suspendată, la fel ca alţi peste 100 de sportivi ruşi, în urma scandalului privind dopajul sistematic din ţara lor.