• România, Liga 1, etapa a 22-a: Astra - Botoşani (vineri, 20:00, Digi Sport 1)
  • Box Ekaterinburg: Cristian Ciocan - Alexander Povetkin (vineri, ora 18:00, Digi Sport 2)

Omul de știință leton Ivars Kalvinsin, creatorul medicamentului care conține meldoniumul, interzis de WADA la începutul acestui an și care se află în centrul mai multor scandaluri legate de dopaj în lumea sportului, a declarat că unii atleți l-au folosit pentru îmbunătățirea performanțelor sexuale, nicidecum pentru îmbunătățirea performanțelor sportive, informează agenția de presă Associated Press.

Medicamentul, care în mod normal era administrat bolnavilor de inimă, a fost interzis de Wada la începutul acestui an, ceea ce a dus la cel puțin 172 de cazuri de teste antidoping picate de sportivi din toată lumea, majoritatea, însă, din Rusia, în frunte cu Maria Sharapova.

”Mulți atleți bărbați au luat meldonium nu pentru a-și spori performanțele sportive, ci pentru a-și îmbunătăți performanțele sexuale”, a declarat Kalvinsin.

Inventatorul meldoniumului susține că e sigur că medicamentul său va fi scos de pe lista substanțelor interzise după Jocurile Olimpice de la Rio, din această vară, întrucât World Anti-Doping Agency (Agenția Mondială Anti-Drog) se va alege cu o multituduine de procese împotriva sa, pe care le va pierde.