• România, Liga 1, etapa a 22-a: Astra - Botoşani (vineri, 20:00, Digi Sport 1)
  • Box Ekaterinburg: Cristian Ciocan - Alexander Povetkin (vineri, ora 18:00, Digi Sport 2)

"Mesajul nu putea fi mai clar. Este o ruşine ce s-a întâmplat cu Rusia, dar şi un semnal de alarmă. Trebuie să se trezească şi să facă schimbările necesare", a explicat Lord Coe, preşedintele IAAF.

 


 

Comisia mandatată de Agenţia Mondială Antidoping să ancheteze multiplele scandaluri de dopaj din atletism a făcut public un raport exploziv, luni, la Geneva. Ea recomandă în principal suspendarea Rusiei din toate competiţiile şi retragerea acreditării laboratorului antidoping de la Moscova, care a distrus 1.417 eşantioane, şi înlocuirea directorului său.

Comisia acuză guvernul rus (ministrul Sporturilor şi agenţii săi de informaţii) ''de intimidare'' directă a laboratorului de la Moscova.

Raportul, care consideră că JO 2012 de la Londra au fost ''sabotate'' prin prezenţa unor atleţi dopaţi, recomandă şi suspendarea pe viaţă a cinci atleţi ruşi, între care campioana olimpică en titre în proba de 800 m, Maria Savinova.

Raportul se concentrează doar pe Rusia şi pe atletism, însă ''dopajul organizat'' vizează şi alte ţări şi alte sporturi, estimează AMA în raportul său.

În acelaşi timp, comisia de etică a CIO a recomandat suspendarea provizorie a lui Lamine Diack din funcţia de membru de onoare al CIO. Fostul preşedinte al Federaţiei internaţionale de atletism (IAAF) este inculpat pentru corupţie pasivă şi spălare de bani în formă agravantă.

Federaţia internaţională de atletism (IAAF) va lansa procedura de aplicare a sancţiunilor împotriva Rusiei cerute de Agenţia Mondială Antidoping (AMA), a anunţat instanţa, luni, într-un comunicat.

''Informaţiile relevate de comisia de anchetă independentă a AMA sunt alarmante. Avem nevoie de timp pentru a le digera şi a le înţelege în cel mai mic detaliu. În acelaşi timp, am cerut Consiliului IAAF să lanseze procedura de sancţiuni propusă împotriva ARAF (Federaţia rusă de atletism)'', a precizat preşedintele IAAF, Sebastian Coe, într-un comunicat.

Interpolul va coordona o anchetă mondială condusă de Franţa, în urma publicării raportului Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA) asupra scandalului de corupţie care loveşte Federaţia internaţională de atletism (IAAF) în privinţa dopajului.

În cadrul investigaţiilor sale, AMA a cerut deja asistenţă din partea unităţii de luptă antidoping a organizaţiei internaţionale de cooperare a poliţiei, cu sediul în Lyon (Franţa). În cadrul acestei operaţiuni, numită ''Augeas'', Interpol lucrează acum cu cele şase ţări susceptibile a fi vizate de anchetă, inclusiv Singapore, precizează comunicatul organizaţiei.

Federaţia internaţională de atletism (IAAF) a dat termen Federaţiei ruse până la sfârşitul săptămânii pentru a răspunde gravelor acuzaţii aduse la adresa sa de Agenţia Mondială Antidoping (AMA), a declarat luni noul preşedinte al IAAF, Sebastian Coe.


AMA a acuzat Rusia că ''a sabotat'' Jocurile Olimpice din 2012 acoperind cazuri de dopaj prin corupţie şi a cerut suspendarea Rusiei din toate competiţiile internaţionale, retragerea acreditării laboratorului antidoping de la Moscova, care a distrus 1.417 eşantioane, şi înlocuirea directorului său.

Agerpres