• România, Liga 1, etapa a 22-a: Astra - Botoşani (vineri, 20:00, Digi Sport 1)
  • Box Ekaterinburg: Cristian Ciocan - Alexander Povetkin (vineri, ora 18:00, Digi Sport 2)

A apărut un nou caz de doping în atletismul românesc! Maratonistul Nicolae Soare, calificat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, a fost depistat pozitiv cu meldonium.

Săritorului în înălțime Mihai Donisan și alergătoarei Claudia Ștef - depistați pozitiv cu aceeași substanță - li s-au ridicat suspendările provizorii, fiindcă li s-au găsit concentrații mici, dar continuă să apară noi cazuri și România mai pierde un atlet calificat la Jocurile Olimpice.

"Am primit acum de la Agenţia Naţionala Anti-Doping o adresă în care suntem informaţi că Nicolae Soare a fost depistat pozitiv cu meldonium. Nu am reţinut exact la ce concurs, dar aproape că nici nu e important. Din păcate, iată că poziţia COSR, toleranţă zero faţă de sportivii dopaţi, este corectă", a spus Ioan Dobrescu, secretarul general al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, potrivit Agerpres.

Oficialul a adăugat că COSR trebuie să menţină decizia ca sportivii depistaţi pozitiv să nu reprezinte România la JO de la Rio. "Dacă nici în al doisprezecelea ceas nu înţelegem şi nu ne ţinem de această decizie, atunci fenomenul meldonium riscă să o ia la vale aşa cum se întâmplă în Rusia. Sportivii români depistaţi pozitiv nu pot participa la Jocurile Olimpice de la Rio", a precizat Dobrescu.

Nicolae Soare, component al clubului Ştiinţa Bacău, a îndeplinit baremul de participare la Jocurile Olimpice de la Rio în proba de maraton în cadrul cursei desfăşurate la Hamburg la 17 aprilie, pe care a terminat-o în 2 ore 18 minute şi 52 de secunde. Baremul pentru a prinde un loc în competiţia de la Rio este de 2:19:00.

Prima sportivă din România care a fost depistată pozitiv cu meldonium a fost atleta Mirela Lavric. Au urmat biatlonista Eva Tofalvi, atleții Claudia Ștef și Mihai Donișan - ale căror suspendări provizorii au fost ridicate pentru că aveau o concentrație mică - precum și întregul lot de kaiac canoe, din care 9 sportivi erau calificați la Jocurile Olimpice: Leonid Carp (kaiac simplu si kaiac dublu), Andrei Ștefan Strat (canoe dublu), Elena Meroniac (kaiac dublu), Liviu Lazar Dumitrescu (C2 -1000 m), Constantin Mironescu (K4 – 1000 m) și echipajul de canoe 4 format din Traian Neagu, Cătălin Turceag, Daniel Burciu și Petruș Gavrilă. Lista se încheie cu încă o atletă - săritoarea în înălțime Daniela Stanciu, care de asemenea reușise să se califice la JO.