• Fotbal, Liga 2, etapa a 18-a: Mioveni - Hermannstadt (luni, 18:00, Digi Sport 1)
  • Fotbal, Liga 1, etapa a 18-a: Voluntari - Viitorul (luni, 20:45, Digi Sport 1)

La aproximativ o lună și jumătate de la eliberarea lui Oscar Pistorius din închisoare, după un an de detenție în cazul uciderii logodnicei sale, fotomodelul Reeva Steenkamp, fostul campion paralimpic se întoarce în sala de judecată și, cel mai probabil, după gratii, după ce tribunalul i-a schimbat încadrarea faptei de la omor din culpă la crimă.

Inițial, sud-africanul a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de omor din culpă în procesul în care era acuzat că a ucis-o pe logodnica sa, Reeva Steenkamp. Judecătoarea Thokozile Masipa l-a mai condamnat pe Pistorius la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru folosire de arme de foc.

La cererea Parchetului, cazul s-a rejudecat în luna noiembrie, iar verdictul a venit joi, 3 decembrie: încadrarea faptei sale a fost schimbată de la omor din culpă la crimă.

Apelul Parchetului sud-african s-a bazat pe conceptul dolus eventualis, o expresie latină din dreptul din Africa de Sud. Conceptul se referă la un act intenționat al celui acuzat, despre care se spune că știe că moartea victimei sale va fi rezultatul actului său, dar îl duce până la capăt cu bună știință.

Rejudecarea cazului a plecat de la ideea că, inițial, judecătoarea Thokozile Masipa nu ar fi aplicat corect dolus eventualis.

Oscar Pistorius, în vârstă de 27 de ani, a împuşcat-o mortal, pe 14 februarie 2013, pe Reeva Steenkamp, model sud-african cu care avea o relaţie de 3 luni.