• România, Liga 1, etapa a 22-a: Astra - Botoşani (vineri, 20:00, Digi Sport 1)
  • Box Ekaterinburg: Cristian Ciocan - Alexander Povetkin (vineri, ora 18:00, Digi Sport 2)

Usain Bolt a terminat pe locul 3 în ultima cursă de 100 de metri din extraordinara sa carieră. În finala din cadrul Campionatelor Mondiale de atletism de la Londra, jamaicanul a fost învins de doi sprinteri americani.

Justin Gatlin a luat aurul, al doilea din cariera sa, în timp ce Christian Coleman a venit pe poziţia a doua.

Gatlin (35 de ani) a fost cronometrat în 9,92 secunde, în timp ce compatriotul său a reuşit un timp de 9,94 secunde. Bolt a completat podiumul trecând linia de sosire în 9,95 secunde.

De trei ori campion mondial în această probă, Bolt a avut un start foarte slab, de pe urma căruia nu şi-a mai revenit. Cunoscut pentru revenirile sale senzaţionale din a doua jumătate a cursei, atletul care va împlini 31 de ani peste câteva zile nu a putut să-i bată pe cei doi sprinteri americani.

"Startul m-a ucis", a recunoscut Bolt la finalul cursei, într-un interviu pentru BBC. Jamaicanul s-a declarat dezamăgit de faptul că nu a putut oferi o victorie celor care l-au susţinut: "Sprijinul de care am avut parte a fost formidabil. Fanii au stat în spatele meu şi m-au împins. Ştiam că vor veni să mă susţină. Sunt trist că nu am putut să câştig".

A fost pentru prima oară când Bolt a coborât mai jos de locul 2 într-o cursă de la Campionatele Mondiale. În urmă cu 10 ani, la Osaka, a luat argint la 200 de metri şi la 4x100 de metri.

Palmaresul jamaicanului cuprinde nu mai puţin de 11 titluri mondiale şi 8 olimpice (un al nouălea, la 4x100 de metri câştigat în 2008, la Beijing, i-a fost anulat, după ce un coleg de la ştafetă a fost depistat pozitiv).

Totodată, Usain Bolt se retrage din postura de deţinător al recordului mondial la 100 de metri - 9,58 secunde, performanţă reuşită în 2009, la Berlin.

Marele învingător al serii a fost Justin Gatlin. La 35 de ani, americanul devine din nou campion mondial în proba regină a sprintului, la peste un deceniu de la precedentul succes, înregistrat în 2005, la Helsinki.

Suspendat de două ori pentru dopaj, Gatlin a fost huiduit de publicul londonez la intrarea în arenă, dar şi la finalul cursei, când a dus degetul la gură, într-o încercare de a închide gura criticilor.

Totuşi, americanul a lăsat pentru câteva momente deoparte rivalitatea cu Bolt, cel care l-a învins constant în ultimii ani, şi a făcut o plecăciune în faţa jamaicanului, ca o recunoaştere a meritelor acestuia.

Totodată, un gest care marchează finalul unei epoci în istoria sprintului şi a sportului în general.