• România, Liga 1, Etapa 22: FCSB - Viitorul (duminică, ora 20:00, Digi Sport 1)
  • Spania, La Liga, Etapa16: Barcelona - Deportivo (duminică, ora 21:45, Digi Sport 2)

Rusia trebuie să efectueze propria anchetă în privinţa acuzaţiilor de "dopaj organizat", lansate de Agenţia Mondială Antidoping, a afirmat preşedintele rus Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin consideră, însă, că sancţiunile trebuie să fie "individuale, nu colective". Declaraţiile vin în contextul în care ţara sa riscă să fie suspendată din toate competiţiile.

"Este necesar să iniţiem propria noastră anchetă şi să garantăm o cooperare mai deschisă şi mai profesională cu structurile internaţionale antidoping. Trebuie să luptăm împotriva dopajului în Rusia şi să facem totul posibil pentru a ne elibera de această problemă.

Desigur, competiţiile sportive trebuie să fie curate, deoarece doar aşa vor fi atractive, dacă lupta este cinstită", a declarat Putin, în cadrul unei reuninuni cu responsabilii sportului rus desfăşurată la Soci.

În acelaşi timp, referindu-se la ameninţările cu descalificarea Federaţiei ruse de atletism şi excluderea din competiţiile internaţionale, Putin a insistat că sancţiunile trebuie să fie individuale.

"Dacă cineva încalcă regulile în vigoare, în domeniul antidoping, responsabilitatea trebuie să fie individuală. Este o regulă generală. Sportivii care nu au avut niciodată de-a face cu dopajul nu trebuie să sufere pentru cei care au încălcat ceva", a explicat preşedintele rus.

Declaraţiile lui Vladimir Putin au venit cu mai puţin de două zile înaintea unei reuniuni cruciale a Federaţiei internaţionale de atletism (IAAF), care urmează să decidă dacă Rusia va fi suspendată din toate competiţiile, inclusiv de la Jocurile Olimpice 2016 de la Rio.

În urma acestui scandal, Rusia, a doua mare putere în atletismul mondial după Statele Unite, l-a demis pe preşedintele Federaţiei de atletism, Valentin Balajnicev, alături de mai mulţi antrenori, suspendând totodată, pentru mai mulţi ani, principalele vedete ale marşului rus.

Ministrul rus al Sportului, Vitali Mutko, nu exclude posibilitatea ca Rusia să demareze "urmărirea penală" împotriva sportivilor depistaţi pozitiv la controalele antidoping.

"Suntem pregătiţi, dacă este nevoie, să numim un specialist străin în fruntea laboratorului antidoping de la Moscova", al cărui director tocmai şi-a prezentat demisia, a adăugat Mutko.

Consiliul IAAF, al cărui preşedinte, Sebastian Coe, a calificat acuzaţiile împotriva Rusiei drept "alarmante", va dezbate eventuala descalificare a atletismului rus în cursul unei reuniuni extraordinare care va avea loc vineri.

O primă decizie în acest caz a fost luată de AMA, care a suspendat acreditarea laboratorului antidoping de la Moscova.