• Liga 1, etapa a 21-a: Dinamo - Voluntari (azi, ora 20:00, Digi Sport 1)
  • Box Ekaterinburg: Cristian Ciocan - Alexander Povetkin (vineri, ora 18:00, Digi Sport 2)

Alexandru Vinereanu și Petre Brănișteanu s-au reîntâlnit sub panoul de baschet și și-au amintit de meciurile Dinamo-Steaua! Ce insemnau aceste partide în anii '80 aflăm de la cele două legende ale cluburilor bucureștene.

Cei doi se identifica total cu echipele emblematice ale Romaniei. Branisteanu i-a dedicat 14 ani Stelei, in timp ce Vinereanu a fost la Dinamo 28.

"Orice meci între Steaua și Dinamo era o sărbătoare. Pentru noi era cel mai important noi. Întotdeauna lupta la titlu s-a dat între noi și Steaua în acea perioadă. O dată câștigau ei, o dată câștigam noi. Pregătirea psihologică înainte de aceste jocuri era și dintr-o parte și din alta foarte puternică. Veneau colonei sau secretari de partid. Hai, să nu vă bată aștia, că sunteți cei mai buni" își amintește Vinereanu.

"În anii '80 mai mult i-am bătut noi. Noi n-am fost niciodată dușmani, am fost doar adversari pe teren. Plus că nu era ca acum publicul care vine și se manifestă grosolan, ca să mă exprim frumos. La noi era un public strict cunoscător de baschet. Asta s-a pierdut acum" a completat Brănișteanu.

Brănișteanu și Vinereanu sunt corecți și când vine vorba să se caracterizeze ca sportivi. "Ca jucător era foarte bun și foarte rău în teren. Rău în sensul bun. Ca și colegi și prieteni ne-am înțeles foarte bine, altfel nu eram amândoi aici probabil" și-a amintit Vinereanu. "Cum era Vinereanu când era jucător? Slab" a glumit Brănișteanu.

Baschetul le-a adus multe satisfacții, printre care se numără și faptul că puteau călatori. Vizitele în străinatate erau ocazii bune pentru diverse târguieli. "La ruși plecai cu treninguri de bumbac și veneai cu icre negre. Apoi mergeai în Olanda și le vindeai cu 1500 de dolari kilogramul" a povestit Brănișteanu.

În ceea ce privește prezentul baschetului românesc, cele două legende sunt sceptice. "Vin jucători români, de care ai nevoie, la 20-21 de ani și nu știu abc-ul. Actualii jucători, cei tineri, nu știu ce înseamna Steaua - Dinamo, doar ce au auzit că este un derby. În momentul de față nu mai putem spune că Steaua - Dinamo e un derby" e de părere Brănișteanu.

Dinamo - Steaua este se joacă ÎN DIRECT la Digi Sport 4, sâmbătă, de la ora 19:00.