• România, Liga 1, etapa a 22-a: Astra - Botoşani (vineri, 20:00, Digi Sport 1)
  • Box Ekaterinburg: Cristian Ciocan - Alexander Povetkin (vineri, ora 18:00, Digi Sport 2)

VIDEO BC Mureş - CSU Sibiu 70-62. Meciul de sâmbătă seară din Liga Națională de baschet masculin s-a lăsat cu un scandal imens. Oaspeții acuză că organizatorii au interzis accesul în sală pentru 150 de fani sibieni, iar asociația "Al 6-lea jucător” a depus mai multe sesizări cu privire la evenimente, printre care și una adresată Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Sibienii acuză că oficialii meciului au permis accesul în sală doar celor ce prezentau o carte de identitate cu domiciliul în Târgu Mureş, oaspeții nefiind lăsaţi să intre pentru a-şi susţine echipa favorită.

Instituțiile sesizate în acest caz sunt Federația Română de Baschet, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Mureş, dar și Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, cu privire la nerespectarea programului de funcţionare a casieriilor din incinta Sălii Polivalente din Tg. Mureş.

"Conform Ordonanţei nr. 137 din 31 august 2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare (cap. 1, art. 1, lit. e, vi), orice cetăţean român are dreptul de a lua parte, în condiţii de egalitate, la activităţi culturale şi sportive. Cerem pe această cale sancţionarea BC Mureş Tg. Mureş conform prevederilor legale”, se arată în comunicatul semnat de Asociaţia ”Al 6-lea jucător”.

Federaţiei Române de Baschet i se cere efectuarea unui control asupra organizării meciului în cauză şi sancţionarea clubului din Mureş pentru "acte de violenţă”, dar şi sancţionarea "oficialului clubului BC Mureş Târgu Mureş ce a agresat verbal (trivialităţi, înjurături) spectatorii adversari”.

"Conform aceluiaşi Regulament, aceste fapte trebuie în mod obligatoriu să fie aduse la cunoştinţa Comisiei Naţionale împotriva violenţei în sport, de către FRB”, se mai arată în comunicat.

"Deşi la caserie se anunţa, printr-un afiş, că se vor vinde bilete începând cu orele 19:00, aceasta nu a mai fost deschisă, urmând ca la 19:30 fanii sibieni să fie anunţaţi că nu se mai găsesc deloc bilete", se mai arată în documentul citat.

De asemenea, se cere sancţionarea clubului organizator cu amendă de la 10.000 lei la 30.000 lei, conform Art. 26, lit. 1, pctul. b din legea nr. 4/2008 actualizată, care prevede că „efectuarea accesului spectatorilor în arena sportivă, organizatorul de competiţii sau jocuri sportive are obligaţia să emită documente de acces şi în situaţia în care se permite intrarea gratuită a tuturor spectatorilor sau doar a unor categorii de suporteri”.

"Clubul organizator a permis accesul multor spectatori fără a elibera documente de acces, chiar dacă acest lucru a fost cerut în repetate rânduri de către fanii sibieni. Fanii sibieni nu au avut acces la achiziţionarea de bilete”, susţin suporterii sibieni.

Potrivit acestora, accesul sibienilor în incinta sălii a fost posibil doar în pauza mare a meciului, la insistenţele jandarmilor delegaţi pentru a urmări buna desfăşurare a meciului de baschet.