• România, Liga 1, Etapa 22: Poli Timișoara - Dinamo (luni, 18 decembrie, ora 20:00, Digi Sport 1)
  • Spania, La Liga, Etapa 17: Real Madrid - Barcelona (sâmbătă, 23 decembrie, ora 14:00, Digi Sport 1)

FIBA a dat aviz pozitiv cererii făcute de organismul executiv european și a exclus cele 14 federații sancționate de FIBA Europa și de la Olimpiada de la Rio, scrie Mundo Deportivo. Printre ele, și vicecampioana olimpică en-titre, Spania, dar și câștigătoarea ”bronzului” în urmă cu patru ani, la Londra, Rusia.

Săptămâna trecută, FIBA Europe a suspendat 14 federaţii naţionale de la Campionatul European din 2017, competiţie printre gazdele căreia se află şi România. Motivul? Conflictul dintre FIBA Europe și Euroleague. Organismul federal dorea înființarea unei noi competiții inter-cluburi, FIBA Champions League, dar multe dintre acestea au dorit să continue să joace în Euroligă.

FIBA a trimis acum o săptămână o scrisoare tuturor celor 14 federații, Spania, Serbia, Croația, Turcia, Rusia, Lituania, Grecia, Italia, Israel, Muntenegru, Bosnia, Slovenia, Macedonia și Polonia, în care avertiza că sancțiunea se va extinde asupra tuturor competițiilor, printre care Campionatele Mondiale și Jocurile Olimpice de la Rio. Acum, acest lucru s-a întâmplat.

Conflictul dintre FIBA Europe și Euroligă datează din anul 2000, când s-a creat competiția inter-cluburi continentală. Euroliga este o competiție privată, independentă de FIBA, în care concurează 24 de cluburi.

În 2015, odată cu anunțul făcut de FIBA că va reînființa o Ligă a Campionilor, Euroliga a anunțat la rândul său un nou format al competiției proprii, care garantează prezența celor mai bune 16 cluburi europene, între care Barcelona, Real Madrid, Fenerbahce sau Olympiakos, printre altele.

Unele federații, precum Franța și Germania, au decis să participe în competiția organizată de FIBA, astfel că ele au scăpat de suspendarea de la Campionatul European de anul viitor.