• Fotbal, Liga 1, etapa a 18-a: Dinamo - CFR Cluj (azi, 21:45, Digi Sport 1)
  • Handbal, Liga Campionilor: CSM Bucureşti - Vistal Gdynia (azi, 16:00, Digi Sport 1)

''Este cel mai dur Tur al Franţei pe care l-am văzut vreodată, mai ales pentru sprinteri'', a declarat rutierul britanic Mark Cavendish, învingător în 30 de etape în Marea Buclă, marţi, cu ocazia prezentării la Paris a parcursului ediţiei 2018.

''La acesta nu sunt sigur că voi ajunge până la final, aş avea nevoie de un miracol să pot ajunge la Paris'', a spus britanicul, care speră să depăşească recordul istoric al lui Eddy Merckx, de 34 de victorii de etapă în Marea Buclă. Manx Missile are în prezent 30, dar, având în vedere vârsta sa (32) şi forţa arătată de Kittel şi de sprinterii tineri (Gaviria, Ewan, Groenewegen), misiunea pare una dificilă.

Cavendish (32 ani), laureat al tricoului verde al sprinterilor în 2011, a părăsit ediţia 2017 cu o fractură la claviculă, după o căzătură provocată de slovacul Peter Sagan în etapa a 4-a.

Turul Franţei 2018 va avea startul pe 7 iulie la Noirmoutier-en L'Ile în regiunea Vendee şi se va încheia pe 29 iulie la Paris, pe Champs Elysees.

 

Lui Cavendish îi va fi extrem de greu în special în etapa a 17-a, cu finalul pe Col de Portet. E o rundă de doar 65 de kilometri, dar timpul de control va fi unul foarte greu de atins de către sprinteri, având în vedere că etapa va dura probabil puţin peste două ore.

În ceea ce priveşte traseul propriu-zis, acesta e unul extrem de spectaculos, cuprinzând etape pentru toate gusturile. Vor fi 8 etape pentru sprinteri, însă şi un mix între etapele terminate în căţărare şi cele în care se pot crea borduri. Foarte spectaculoase se anunţă două runde, care, chiar dacă nu vor decide învingătorul, pot determina cine iese din cursa pentru victoria finală.

Astfel, în etapa a 9-a vom asista la un mini Paris Roubaix, cu 15 sectoare de pavate, care vor fi cumplite pentru căţărătorii puri. De asemenea asistăm şi la o rundă care se aseamănă izbitor cu o clasică din Ardeni.

Etapa regină va fi cea care cuprinde Croix de Fer şi se termină pe L’Alpe d’Huez, cu menţiunea că ea vine mult mai devreme decât de obicei, Alpii fiind de această dată înaintea Pirineilor.

Traseul pare să aibă un mare favorit: Chris Froome, care ţinteşte a cincea victorie în Le Tour. Asta în primul rând graţie celor două etape de contratimp (unul pe echipe, în lungime de 35 de kilometri şi unul deluros, de 32 de kilometri). Faţă de Quintana sau Aru, de exemplu, rutierul lui Sky poate câştiga în aceste două runde cel puţin două minute, astfel că va fi greu să fie detronat. Un adversar pe măsură ar putea fi Tom Dumoulin, care în 2016 a câştigat Giro. Olandezul e între primii trei contratimpişti din lume, dar a demonstrat că e redutabil şi pe munţi.