• România, Liga 1, Etapa 22: FCSB - Viitorul (duminică, ora 20:00, Digi Sport 1)
  • Spania, La Liga, Etapa16: Barcelona - Deportivo (duminică, ora 21:45, Digi Sport 2)

Sporting Lisabona este adversara lui FCSB din play-off-ul Ligii Campionilor. Până acum, formaţia portugheză a dat de trei ori piept cu formaţiile din România în competiţiile europene şi de fiecare dată s-a respectat acelaşi scenariu: echipele gazdă au învins mereu pe teren propriu.

FCSB a fost ocrotită la tragerea la sorţi pentru play-off-ul Champions League, ocolind Napoli, Sevilla şi Liverpool, formaţii în faţa cărora nu ar fi avut vreo şansă. În plus, returul va avea loc pe Arena Naţională, un avantaj în teorie.

"Acest lucru nu mai contează în fotbalul de azi. Nu aţi văzut că am făcut 2-2 aici şi ne-am dus şi am bătut la Plzen cu 4-1", a spus Mihai Stoica în conferinţa de azi. Totuşi, roş-albaştrii au fost eliminați o singură dată în preliminariile Ligii Campionilor atunci când au disputat meciul retur pe teren propriu. Iar ocazii ca tradiţia să fie stricată au fost: în ultimii 24 de ani, de 14 ori Steaua/FCSB a fost în această ipostază şi a mers mai departe în 13 dintre cazuri.

În privinţa istoriei directe a confruntărilor dintre Sporting şi echipele din România, lucrurile sunt şi mai interesante. Lusitanii au întâlnit, de-a lungul timpului, trei formaţii din ţara noastră - Poli Timişoara, Dinamo şi Vaslui (foto) -, "câinii" fiind singurii care au reuşit să elimine actuala echipă a lui Jorge Jesus. Se întâmpla în ediţia 1991-1992 a Cupei UEFA, când Gerstenmájer a fost în retur eroul alb-roşilor, cu o dublă.

Un alt lucru interesant e reprezentat de faptul că în toate cele 6 meciuri jucate de Sporting contra românilor s-a respectat acelaşi scenariu: echipa gazdă s-a impus. Inclusiv Timişoara, care a reuşit un 2-0 contra formaţiei care, cu două săptămâni înainte, îi administrase, la Lisabona, cea mai umilitoare înfrângere din istoria europeană a bănăţenilor. În partida tur din al doilea tur al Cupei UEFA, Sporting o depăşea pe Poli, scor 7-0.

Rezultatele dintre Sporting şi echipele româneşti

Sezonul 1990 - 1991 (Cupa UEFA - turul secund)

Sporting - Poli Timişoara 7-0

Poli Timişoara - Sporting 2-0

Sezonul 1991-1992 (Cupa UEFA - primul tur)

Sporting - Dinamo 1-0

Dinamo - Sporting 2-0 (după prelungiri)

Sezonul 2011-2012 (Grupele Europa League)

Sporting - Vaslui 2-0

Vaslui - Sporting 1-0