• Tenis: Turneul Campioanelor: Simona Halep - Caroline Wozniacki, miercuri, 14:30, ÎN DIRECT și ÎN EXCLUSIVITATE la Digi Sport 2
  • Fotbal, Serie A, etapa a 11-a: Milan - Juventus (sâmbătă, 19:00, Digi Sport 2)

Juventus nu a făcut un secret din ambiţia de a câştiga Liga Campionilor, un trofeu pe care îl aşteaptă de două decenii, iar unul dintre argumentele torinezilor este experienţa lotului. Un lucru confirmat de studiul realizat de CIES Football Observatory, potrivit căruia campioana Italiei are cea mai mare medie de vârstă din UCL, dintre echipele care joacă în primele cinci campionate din Europa.

Sursa citată a luat în calcul doar jucătorii care au fost folosiţi în acest început de sezon, iar media de vârstă a lui Juve a fost de 29,7 ani. Dacă în Liga Campionilor este pe primul loc din acest punct de vedere, în Italia echipa lui Max Allegri este depăşită doar de Chievo (31,4 ani).

De altfel, veronezii au cea mai mare medie de vârstă în cele mai importante cinci campionate ale Europei atunci când vine vorba de fotbaliştii folosiţi în actuala stagiune, la polul opus aflându-se francezii de la Nice (23,3 ani).

Nu este deloc o surpriză că bianconerii au o medie de vârstă atât de ridicată, în condiţiile în care, în această vară, Dani Alves (33 de ani), Mehdi Benatia (29 de ani) sau Gonzalo Higuain (28 de ani) s-au alăturat unui lot care deja îi cuprindea pe Gianluigi Buffon (38 de ani), Giorgio Chiellini (32 de ani), Andrea Barzagli (35 de ani), Stephan Lichtsteiner (32 de ani), Patrice Evra (35 de ani), Hernanes (31 de ani) sau Mario Mandzukic (30 de ani).

Dintre echipele din Top 5 campionate care sunt prezente în Liga Campionilor, Juventus este urmată la media de vârstă de Bayern Munchen şi Manchester City, ambele cu 28,8 ani, în timp ce germanii de la Bayer Leverkusen sunt cei mai tineri (24,5 ani).

Mediile de vârstă ale echipelor din Top 5 campionate

medii varsta europa