• Tenis: Turneul Campioanelor: Simona Halep - Caroline Garcia va fi ÎN DIRECT și ÎN EXCLUSIVITATE la Digi Sport 2, luni, de la 14:30
  • Fotbal, Serie A, etapa a 11-a: Milan - Juventus (sâmbătă, 19:00, Digi Sport 2)

FC Voluntari este la un pas de cea mai mare performanţă a clubului înfiinţat în urmă cu doar 7 ani. În această seară, de la ora 20:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2, ilfovenii vor juca finala Cupei României, împotriva Astrei Giurgiu, iar un succes ar pune echipa pregătită de Claudiu Niculescu pe lista celor mai suprinzătoare câştigătoare din istoria competiţiei.

Deşi a scăpat de emoţiile retrogradării, FC Voluntari rămâne una dintre echipele mici ale campionatului, un statut dat şi de existenţa foarte scurtă şi lipsa unui număr important de fani. Însă o victorie a ilfovenilor în finala de azi nu ar fi cea mai mare supriză înregistrată în Cupa României.

De-a lungul timpului, trei echipe din liga a doua au reuşit să câştige trofeul, ultima performanţă de acest fel fiind realizată cu mai mult de patru decenii în urmă, în 1973, de Chimia Râmnicu Vâlcea.

De altfel, finala de acum 44 de ani este singura din istoria Cupei României care s-a disputat între două echipe din ligile inferioare. Constructorul Galaţi, formaţie din liga a treia, a fost adversara vâlcenilor, care au cucerit trofeul după rejucare.

Prima divizionară secundă care s-a impus în Cupa României a fost Metalul Reşiţa, în 1954. Bănăţenii au încheiat pe locul 7 în Seria 2 din Divizia B, dar au avut un parcurs remarcabil în Cupă, primind un singur gol pe parcursul întregii competiţii.

Drumul spre un triumf istoric a început cu o victorie clară, 5-1 cu Ştiinţa Timişoara. Au urmat Locomotiva Târgu-Mureş (4-0), Locomotiva Timişoara (2-0), iar în semifinale a fost eliminată CCA, învinsă cu 1-0. Finala a avut loc pe 5 decembrie 1954, pe fostul stadion "Republicii", iar Metalul Reşiţa s-a impus cu 2-0 în faţa lui Dinamo, graţie "dublei" lui Ştefan Szeleş. Alb-roşiii erau la prima lor prezenţă în ultimul act şi au fost nevoiţi să aştepte până în 1959 pentru a-şi trece în palmares prima Cupă.

La mai puţin de zece ani de la succesul înregistrat de reşiţeni, Arieşul Turda producea o altă mare surpriză şi câştiga trofeul după o victorie cu Rapid.

Clasaţi pe locul 6 în Seria 3 din Divizia B, ardelenii au avut puterea de a reveni după ce au fost conduşi în finala desfăşurată tot pe "Republicii", pe 12 noiembrie 1961, şi s-au impus cu 2-1. Giuleştenii au deschis scorul la mijlocul primei reprize, prin Nicolae Georgescu, însă Arieşul a întors rezultatul în startul părţii secunde, când Gheorghe Băluţiu a marcat de două ori în două minute (o dată din penalty).

În drumul spre trofeu, Arieşul Turda reuşise să treacă de Corvinul Hunedoara (2-0), Penicilina Iași (7-1), Știința Timișoara (2-1) și UTA (3-0).

În fine, în 1973, Chimia Râmnicu Vâlcea (Divizia B) ieşea învingătoare în "Finala desculţilor" împotriva Constructorul Galați, formaţie din cel de-al treilea eşalon. Primul meci, disputat pe 1 iulie, pe fostul "23 August", s-a încheiat la egalitate, scor 1-1, goluri Filip Şutru, respectiv Cernega, pentru ca la rejucarea de peste două zile, pe aceeaşi arenă, vâlcenii să câştige categoric cu 3-0, prin reuşita lui Vasile Iordache şi "dubla" lui Gheorghe Gojgaru.

Steagul Roşu Braşov (1-0), CFR Cluj-Napoca (1-0), FC Argeş (2-1) şi Metalul Bucureşti (2-2, 5-4 d. pen) au fost celelalte victime ale Chimiei, în drumul spre cea mai mare performanţă din istoria clubului.

Mai mult decât atât, Chimia a fost singura dintre cele trei care a fost răsplătită pentru succesul său cu participarea în Cupa Cupelor, competiţie pe care a părăsit-o, însă, în chiar primul tur al sezonului 1973/74, după 2-2 şi 0-2 cu nord-irlandezii de la Glentoran FC.

Finala Cupei României, Astra Giurgiu - FC Voluntari, se va disputa în această seară, de la ora 20:45, şi va fi transmisă ÎN DIRECT pe Digi Sport 2.