• România, Liga 1, Etapa 22: Poli Timișoara - Dinamo (luni, 18 decembrie, ora 20:00, Digi Sport 1)
  • Spania, La Liga, Etapa 17: Real Madrid - Barcelona (sâmbătă, 23 decembrie, ora 14:00, Digi Sport 1)

Atacanţii francezi se dovedesc cei mai prolifici din Europa, cu mai puţin de cinci luni înaintea startului turneului final al Campionatului European de fotbal, la care naţionala cocoşului galic va întâlni în meciul de debut selecţionata României.

Astfel, în Primera Division, Karim Benzema, suspendat pentru moment din echipa Franţei, a reuşit 18 goluri în tricoul lui Real Madrid, în toate competiţiile, în timp ce Antoine Griezmann a punctat la rândul său de 14 ori pentru Atletico Madrid, iar Kevin Gameiro a înscris 12 goluri pentru FC Sevilla.

Tot 18 goluri a marcat şi Olivier Giroud pentru Arsenal Londra, între care 12 în Premier League, în timp ce Anthony Martial şi-a trecut în cont 9 goluri în tricoul lui Manchester United, 5 dintre ele în campionat.

Alţi atacanţi francezi care s-au remarcat în acest sezon sunt Wissam Ben Yedder - 13 goluri pentru FC Toulouse, Anthony Modeste - 10 goluri pentru FC Koln (7 dintre ele în Bundesliga) sau Alexandre Lacazette - 9 goluri pentru Olympique Lyon.

Conform unei statistici realizate de Eurosport, cei mai buni marcatori francezi din principalele cinci campionate de pe bătrânul continent au înscris împreună 75 de goluri de la startul sezonului, devansându-i pe cei din Spania (67 goluri), Germania (61), Anglia (61) şi Belgia (59), ale căror echipe sunt calificate, de asemenea, la turneul final din vara acestui an.

Selecţionerul Franţei, Didier Deschamps, are aşadar destule opţiuni până jocul cu tricolorii din deschiderea EURO 2016, care va avea loc în data de 10 iunie, pe arena Stade de France.

Numărul mare de jucători atât de prolifici nu reprezintă neapărat o garanţie a succesului pentru francezi, care au fost eliminaţi în primul tur la Mondialul din 2002, deşi erau campionii mondiali en titre şi îi aveau în atac pe cei mai buni marcatori ai momentului din Premier League (Thierry Henry) şi Serie A (David Trezeguet), dar şi pe cel din Ligue 1 (Djibril Cisse).

Deschamps nu ştie deocamdată dacă va putea miza pe Karim Benzema la EURO 2016. Acuzat în luna noiembrie de 'complicitate la tentativă de şantaj', atacantul lui Real Madrid şi principala armă ofensivă a Franţei, nu mai poate fi selecţionat până la soluţionarea cazului său, în urma unei decizii a Federaţiei Franceze de fotbal.

Agerpres