• Turneul de la Miami e în direct, în fiecare zi, pe canalele Digi Sport
  • Sferturile Cupei României sunt în Direct pe Digi Sport 1. Poli Timişoara - CFR se joacă marţi, de la 20:30


 

 

Viitorul echipei naționale este în continuare incert. Tricolorii joacă marți cu Italia, iar miercuri expiră contractul selecționerului Anghel Iordănescu, situație care a ridicat o mulțime de semne de întrebare în jurul acestui post.

Marea surpriză ar fi ca România să aibă un alt antrenor la primul turneu final la care s-a calificat în ultimii 8 ani. Cosmin Contra (care va împlini 40 de ani pe 15 decembrie) antrenează de aproape un an în China, la Guangzhou R&F, a cincea echipă din cariera sa de tehnician, dar se declară pregătit să treacă la funcția de selecționer, dacă va primi o propunere din partea Federației. Antrenează este un fel de-a spune pentru că a fost demis la sfârşitul lui iulie, iar de atunci primeşte salariu fără să pregătească echipa. De altfel, nici nu mai e în China, ci în Spania.

"Nu aș zice niciodată nu unei oferte de acest gen", spune fostul fundaș dreapta, care ca fotbalist a participat la două ediții ale Campionatului European alături de prima reprezentativă tricoloră (2000 și 2008).

"Mă simt capabil să antrenez echipa națională și să îmi asum responsabilitatea unei campanii foarte grele. Nu îmi e frică să îmi asum responsabilitatea", a mai precizat Contra, care l-ar titulariza pe Florin Andone în ofensiva României, "fiindcă este un atacant care a și-a demonstrat valoarea în campionatul Spaniei, unde este printre cei mai valoroși jucători de la Cordoba".

Cosmin Olăroiu se numără și el printre favoriții la fotoliul de selecționer, în cazul în care Anghel Iordănescu nu va semna prelungirea contractului.

"Am mai spus-o și când antrenam în Spania: oricărui antrenor i-ar plăcea ca, într-o zi, să fie antrenorul echipei naționale. Nu aș zice niciodată nu unei oferte din partea echipei naționale. Cine mă cunoaște, știe că sunt un tip ambițios și mă simt capabil să antrenez echipa națională și să îmi asum responsabilitatea unei campanii foarte grele. Îmi plac lucrurile grele, am venit la Petrolul într-o situație foarte grea și am făcut performanță, am ajuns la Getafe în Primera Division și puțină lume ne dădea șanse să ne salvăm, dar ne-am salvat de la retrogradare. Nu îmi e frică să îmi asum responsabilitatea și mă văd capabil, chiar dacă multă lume spune că la echipa națională trebuie aduși antrenori cu foarte mare experiență. Pot egala această experiență superioară prin ambiția mea, puterea mea de muncă și prin faptul că sunt tânăr și îmi doresc să fac performanță.", a declarat Cosmin Contra, în cadrul emisiunii "Fotbal Club", de pe Digi Sport 1.

Fostul fundaș dreapta a discutat și despre meciul amical dintre Italia și România, programat marți, la Bologna, de la ora 21:45 și care va fi transmisă în format LIVE TEXT pe www.digisport.ro și pe m.digisport.ro.

"Trebuie să ne uităm la ce jucători avem și la calitățile lor, în primul rând. Cred că, în momentul de față, nu suntem o echipă care să se ridice la nivelul Italiei, Angliei, Spaniei, să le punem probleme. Se poate, totuși, ca mâine (n.r. marți, 17 noiembrie) să se echilibreze balanța, fiindcă e un meci amical. Știu că mulți jucători care merg la echipele naționale să joace în meciurile amicale nu dau 100%. Una e un meci oficial, una e un amical. Se poate ca jucătorii italieni care sunt la echipe foarte bune să nu dea totul, mâine. Chiar și după 1-3 cu Belgia, cred că se vor gândi că un meci împotriva României nu e unul foarte exigent. Bineînțeles că, dacă se vor vedea conduși sau România va face o primă repriză foarte bune, se poate ca apoi să încerce să joace la potențial 100%, dar nu știu dacă le va fi foarte ușor", a mai precizat Cosmin Contra.

"Mă aștept ca echipa României să aibă personalitate, să încerce să joace cât de cât fotbal, să vedem o mică speranță că la Campionatul European putem să ne luptăm cu astfel de echipe. Mi-aș dori să-l văd titular în echipa națională pe Florin Andone, fiindcă și anul trecut, în prima divizie, și în acesta, în Segunda Division, e considerat cel mai bun om de la Cordoba. E un atacant pe care, din păcate, nu îl cunoaștem în România, dar eu îl văd aproape la fiecare sfârșit de săptămână. Cred că merită să primească o șansă, pentru că nu i s-a dat niciuna de a juca de la început.", a mai spus antrenorul lui Guangzhou R&F.

73 de meciuri și 7 goluri are ca jucător Cosmin Contra la echipa națională, pentru care a evoluat din 1996 până în 2010.

La două turnee finale a participat Contra alături de echipa națională: la Campionatele Europene din 2000 și 2008.