VIDEO Ungaria - Norvegia 2-1. La finalul partidei, de duminică seară, de pe Groupama Arena din Budapesta, naționala maghiară a obținut o calificare istorică la Campionatul European din Franța, din vara anului viitor.

Pe lângă faptul că vor participa iar la un turneu final european după o pauză de 44 de ani și la un turneu final după 30 de ani, ultima lor prezență fiind la Campionatul Mondial din Mexic 1986elevii lui Bernd Storck vor mai bifa un record la Euro 2016.

Gabor Kiraly, goalkeeperul reprezentativei maghiare, care are 39 de ani, a fost decisiv în dubla cu nordicii. Paradele portarului legitimat la FC Szombathelyi Haladas, care a mai trecut pe la Crystal Palace, Aston Villa, Leverkusen, Munchen 1860 și Fulham, mai ales cele din prima manșă, s-au dovedit extrem de importante în stabilirea echipei calificate la Europeanul din Franța.

În aceste condiții, este limpede faptul că Kiraly va fi titular în poarta Ungariei și în vara viitoare. Cum la 1 aprilie 2016 va împlini 44 de ani, Kiraly va deveni cel mai vârstnic portar care va evolua la un turneu final european.

Astfel, portarul, care cântărește 93 de kilograme, va depăși recordul actual deținut de Lothar Matthaus, care la partida Germania - Portugalia 0-3, de la Euro 2000, avea 39 de ani și 91 de zile. Topul este completat de danezul Morten Olsen, englezul Peter Shilton și austriacul Ivica Vastic, toți cu câte 38 de ani.

După ce au făcut parte din aceeași grupă în preliminariile pentru Euro 2016, România și Ungaria nu se mai pot întâlni în faza grupelor și la turneul final