Portugalia - Franţa 1-0 d.p. Lusitanii au câştigat primul lor trofeu important, chiar dacă la începutul Campionatului European nu se aflau printre favoriţi. Mai jos, vă prezentăm 13 motive pentru care Portugalia nu trebuia să câştige Euro.

1. Portugalia a fost prima echipă din istorie care s-a calificat în fazele eliminatorii după trei egaluri în grupă. A terminat pe locul 3 în Grupa F, după Ungaria şi Islanda, dar înaintea Austriei.

2. Cristiano Ronaldo - nu a făcut cel mai bun turneu final şi nu a fost determinant pentru obţinerea succesului - a fost decisiv doar în două meciuri dintre cele 7 disputate, cu Ungaria (a marcat două goluri) şi cu Ţara Galilor (gol şi pasă decisivă). În finală, a părăsit terenul accidentat, în minutul 25.

3. Această generaţie, considerată una dintre cele mai slabe ale portughezilor, a reuşit ce n-a putut cea a lui Figo şi Rui Costa (2004) şi a lui Eusebio (anii 60, când Portugalia nu a ajuns la turneele finale europene, la care participau atunci doar 4 echipe).

4. Eder - marcatorul golului decisiv - nu înscrisese niciodată într-un meci oficial pentru Portugalia, dar execuţia spectaculoasă din prelungiri a stabilit câştigătoarea.

5. Portugalia avea cele mai multe meciuri disputate la un turneu final european fără să câştige titlul - 34. Seria s-a încheiat după succesul contra Franţei.

6. Lusitanii au avut şi noroc - dacă Ronaldo ar fi transformat penalty-ul din finalul meciului cu Austria, Portugalia ar fi terminat grupa pe locul 2 şi ar fi nimerit pe un traseu mult mai dificil, pe partea cu Anglia, Franţa, Germania şi Italia.

7. Portughezii au obţinut o singură victorie în timpul regulamentar, cu Ţara Galilor, în semifinale (2-0). După cele 3 egaluri din grupă, a urmat partida câştigată în prelungiri cu Croaţia (1-0), şi cea care s-a decis la penalty-uri cu Polonia. Tot de prelungiri a avut nevoie Portugalia şi în ultimul act.

8. Statistica ultimelor 6 Campionate Europene - sferturi (1996), semifinale (2000), finală pierdută (2004), sferturi (2008), semifinale (2012) şi câştigătoarea trofeului (2016).

9. Portugalia nu mai bătuse Franța din 1975, de atunci au fost 10 victorii din 10 meciuri pentru francezi. Doar cu Luxemburg aveau francezii o serie mai lungă: 13 dueluri. În plus, lusitanii nu învinseseră niciodată "Cocoşul Galic" la un turneu final.

10. A devenit doar a doua echipă care câştigă un turneu final european cu mai puţin de 10 goluri marcate (9), după Grecia (2004). De notat că, fiind un format cu 24 de echipe, lusitanii au jucat un meci în plus.

11. Până azi, o singură gazdă a Euro ajunsă în finală pierduse trofeul: era chiar Portugalia, în 2004.

12. Portugalia a fost la conducerea scorului doar 73 de minute din totalul de 720 jucate la acest EURO!

13. Specialiştii în pariuri îi oferiseră Franţei o cotă de 3,75 pentru câştigarea trofeului, înaintea debutului competiţiei. De partea cealaltă, Portugalia era a şasea favorită, cu o cotă de 17.