Francezul Michel Platini, fostul preşedinte al UEFA, suspendat timp de patru ani din toate activităţile legate de fotbal, nu va fi prezent în tribunele Stade de France duminică seara, cu ocazia finalei EURO 2016, dintre selecţionatele Franţei şi Portugaliei.

Triplul câştigător al Balonului de Aur "nu va veni" la finală, chiar dacă a primit invitaţii cu titlu personal, a asigurat anturajul său, citat de AFP.

Justiţia internă a FIFA l-a suspendat pe Platini după controversata plată de 1,8 milioane euro încasată în 2011, fără contract scris, pentru o muncă de consilier al lui Sepp Blatter, fostul conducător al Federaţiei Internaţionale de Fotbal, efectuată între 1999 şi 2002.

Suspendat pentru 8 ani în primă instanţă, Platini şi-a văzut pedeapsa redusă la 6 ani în urma apelului intern din cadrul FIFA, iar apoi la 4 ani, după ce s-a adresat Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, cea mai înaltă jurisdicţie sportivă.

După verdictul TAS, care i-a fost adus la cunoştinţă pe 9 mai, Platini şi-a prezentat demisia de la preşedinţia UEFA "pentru a-şi continua lupta în faţa tribunalelor elveţiene".

Michel Platini lucrează în continuare la acest dosar şi intenţionează să-şi anunţe personal demisia în faţa reprezentanţilor federaţiilor membre ale UEFA, pe 14 septembrie, ziua în care instanţa europeană îl va alege pe succesorul său.

Vineri, Benny Alon, personajul care a provocat căderea lui Jerome Valcke, fostul număr 2 în cadrul FIFA, a asigurat în faţa presei că Valcke ar fi fost la originea problemelor lui Platini.

"Mărturia lui Benny Alon (fost jucător profesionist israelian şi consultant pentru societatea JB Sports Marketing) demonstrează că a existat un complot politic împotriva lui Platini, montat de conducătorii FIFA, pentru a-l împiedica să devină preşedinte. Cu un dublu obiectiv, de a-şi proteja poziţiile de putere şi beneficiile financiare", a comentat anturajul lui Platini.

AGERPRES