Duminică seară, Portugalia va disputa pentru a doua oară o finală de Campionat European şi are ocazia de a obţine primul trofeu din istoria fotbalului lusitan la nivel de echipă naţională.

Va fi cel de-al 35-lea meci jucat de portughezi la Euro, iar cele 34 disputate până acum reprezintă un record pentru o echipă care nu a cucerit încă titlul continental.

 

Portugalia a debutat la un turneu final european în 1984, ediţie care s-a desfăşurat tot în Franţa, la fel ca în acest an. Lusitanii au terminat pe locul într-o grupă cu Spania, Germania de Vest şi România, calificându-se în semifinale, acolo unde au pierdut dramatic, în prelungiri, în faţa gazdelor.

După ce au ratat calificarea la următoarele două ediţii, portughezii au revenit la un turneu final în 1996, iar de atunci au fost mereu prezenţi la Euro. Mai mult decât atât, de fiecare dată au ajuns cel puţin în sferturile de finală. În două rânduri, în 2000 şi 2012, s-au oprit în semifinale, iar în 2004, din postura de gazde, au jucat finala, pierdută în faţa surprizei Grecia.

Dintre cele 34 de meciuri disputate la Euro, Portugalia a câştigat 17, 9 s-au terminat la egalitate, iar în celelalte 8 ocazii a părăsit terenul învinsă. Trei dintre remize au venit în fazele eliminatorii, iar rezultatul a fost decis la loviturile de departajare, unde lusitanii au obţinut două victorii.

Portughezii au şi golaveraj pozitiv la turneele finale ale Campionatului European, unde au marcat 48 de goluri şi au primit 31.

Finala de duminică, de pe Stade de France, nu este doar şansa de a pune capăt unei lungi aşteptări pentru un titlu major, dar şi ocazia de a întrerupe seria negativă din duelurile cu Franţa. Portugalia a jucat de două ori la Euro împotriva "Les Bleus" şi a pierdut de fiecare dată dramatic, în semifinale. De asemenea, lusitanii nu au mai câştigat împotriva "cocoşilor" din 1975 şi au fost învinşi în fiecare dintre ultimele zece dueluri directe.