Campionatul European de fotbal 2016 a generat venituri de 1,93 miliarde de euro şi costuri de 1,1 miliarde euro, cu un beneficiu de 830 milioane, a anunţat vineri instanţa organizatoare a competiţiei în cadrul unei conferinţe de presă.

Şase sute de milioane din acest venit net vor fi acordate celor 55 de federaţii naţionale membre ale UEFA. Restul de 230 milioane va acoperi cheltuielile de organizare a EURO 2020 şi ale preliminariilor sale.

Aceste venituri sunt în creştere cu 34% în raport cu ediţia 2012 a turneului, organizat în comun de Polonia şi Ucraina, ţinând cont de trecerea de la 16 la 24 de echipe.

Esenţialul intrărilor la UEFA este constituit din drepturile TV (1,05 miliarde euro), restul din programul de parteneriat (480 milioane euro) şi din vânzarea biletelor (400 milioane euro).

Veniturile pentru Franţa, ţara gazdă, erau estimate înaintea competiţiei la 1,2 miliarde euro, dintre care 200 milioane din taxe şi impozite, prin Centrul de economie şi de dreptul sportului (CDES).

Potrivit UEFA, 25.000 de locuri de muncă cu normă întreagă au fost create graţie desfăşurării EURO în Franţa.

UEFA a estimat, pe de altă parte, prin vocea secretarului său general Theodoros Theodoridis, că trecerea de la 16 la 24 de ţări participante a fost o ”experienţă foarte pozitivă”.

Anunţat şi pentru 2020, dar incert pentru 2014, formatul turneului ”a permis unor echipe mici să aducă un plus acestui turneu”, a estimat directorul de competiţii al UEFA, Giorgio Marchetti.

”În afara Albaniei, ele s-au calificat toate în sferturile de finală”, a adăugat el făcând referire la criticile aduse acestei formule, în timp ce Portugalia, finalistă, nu ar fi trecut niciodată de meciurile din grupă într-o formulă de 16 echipe, după părerea sa.

În ce priveşte securitatea, preocuparea majoră a organizatorilor înaintea debutului turneului, UEFA s-a declarat mulţumită, cu două zile înaintea finalei, că nu a trebuit să gestioneze decât două sau trei ”incidente controlate rapid pe stadioane”.

Theodoridis a adăugat că reacţia rapidă a comitetului executiv al UEFA după incidentele de la Marsilia dintre suporterii ruşi şi englezi ”şi cooperarea celor două federaţii” au ”evitat şi alte violenţe”.