• România, Liga 1, etapa a 22-a: Astra - Botoşani (vineri, 20:00, Digi Sport 1)
  • Box Ekaterinburg: Cristian Ciocan - Alexander Povetkin (vineri, ora 18:00, Digi Sport 2)

Steaua şi Astra nu au reuşit nici în runda a doua din grupele Europa League să se impună, iar şansele ca România să aibă din nou în viitor două echipe în Champions League au scăzut dramatic. Sezonul acesta este unul de coşmar pentru reprezentantele noastre, ţări ca Liechtenstein, Gibraltar sau Malta situându-se mai sus în clasamentul coeficienţilor.

Sezonul 2015-2016 a fost unul foarte slab pentru români, niciuna dintre formaţii nereuşind calificarea în grupele Ligii/Europa League (2.250 puncte adunate). Mulţi sperau că Liga 1 îşi va lua revanşa în Europa în actuala stagiune, însă se anunţă un nou sezon dezastruos.

Semnalele au fost date încă de la început, de la debutul preliminariilor. Am plecat la drum cu cinci formaţii, dar doar Steaua şi Astra mai sunt în cursă. CSMS Iaşi, Pandurii şi Viitorul nu au reuşit vreo victorie în tururile preliminarii ale Europa League.

Astfel, doar Astra şi Steaua ne mai pot ridica în acest sezon coeficientul, dar punctele obţinute de acestea se vor împărţi la numărul de echipe prezente la start: 5. Ca atare, în acest moment România a adunat până acum 1.100 puncte, sub ţări ca Liechtenstein (2.500 puncte), Gibraltar (1.500 puncte) sau Malta (1.250 puncte). Acestea nu mai au echipe în vreau competiţie, dar au adunat puncte în preliminarii. În plus, au avut puţine reprezentante la start, aşadar punctele lor nu au trebuit să fie împărţite.

În acest moment România devansează în clasamentul pe sezonul în curs doar San Marino, Andorra, Ţara Galilor, Lituania, Irlanda de Nord, Luxembourg, Muntenegru, Bosnia, Albania, Moldova şi Islanda.

La totalul pe ultimii 5 ani ne situăm pe locul 17, însă de la anul se va "şterge" stagiunea 2012-2013, una foarte bună pentru noi. Şansele să revenim între primele 15 ţări din Europa (locul 15 e primul care asigură două echipe în preliminariile UEFA Champions League) sunt astfel minime.