• Italia etapa a 13-a: Roma-Lazio (sâmbătă, Digi Sport 2, ora 19:00) şi Napoli - Milan (sâmbătă Digi Sport 2, ora 21:45) şi La Liga, etapa a 12-a: Atletico Madrid - Real Madrid (sâmbătă, ora 21:45, Digi Sport 1)
  • Tenis, Turneul Campionilor, semifinale: Federer - Goffin (sâmbătă, DigiSport 2, ora 16:00) şi Dimitrov - Sock (sâmbătă, Digi Sport 3, ora 22:00)

Pentru prima oară în istoria cupelor europene, o formaţie din România e matematic calificată în primăvara europeană după doar patru partide disputate. FCSB a avut evoluţii fantastice şi aproape sigur va fi cap de serie în 16-imile competiţiei, condiţia fiind să câştige grupa. Totuşi, acest statut nu îi va garanta neapărat un adversar slab, mulţi granzi ai Europei având un parcurs sub aşteptări în Liga Campionilor şi urmând a juca din primăvară în a doua competiţie ca valoare de pe "bătrânul continent".

Egalul de joi cu Be'er Sheva, scor 1-1, a însemnat atingerea bornei de 10 puncte în grupele EL pentru roş-albaştri. Şi, în consecinţă, calificarea în 16-imile competiţiei, independent de rezultatul ultimelor două partide. Echipa lui Becali conduce autoritar grupa şi doar printr-o întâmplare nu o va câştiga.

Clasamentul Grupei G

Primul loc asigură, în teorie, un adversar mai slab în runda următoare, singura fază care va mai folosi capi de serie. Din optimi încolo, nu vor mai fi restricţii, nici măcar de ţară: fiecare poate întâlni pe oricine.

Revenind la 16-imi, formaţiile vor fi împărţite în două urne la tragerea la sorţi: în cea a favoritelor vor intra câştigătoarele de grupe din Europa League şi cele mai bune patru locuri trei din Champions League. În urna outsiderelor vor fi ocupantele locurilor doi din EL şi celelalte patru formaţii venite din Ligă (cele cu punctajul mai slab).

În acest moment, locurile 2 în Europa League sunt Astana, Partizan Belgrad, Braga, AEK Atena, Lyon, Sheriff Tiraspol, Steaua Roşie Belgrad, Marseille, Zorya, Nice, Real Sociedad. Cu excepţia echipelor din Franţa şi a bascilor lui Eusebio Sacristan, FCSB nu ar pleca probabil în dezavantaj în faţa niciuneia dintre contracandidate. Sigur, lucrurile se pot schimba în ultimele două runde, în sensul în care vor exista permutări la vârf, însă în acest moment lucrurile stau aşa cum le-am descris mai sus.

Pericolul Champions League

Fără discuţie FCSB trebuie să se teamă de formaţiile care vor veni de pe locul trei din Champions League. În acest moment CSKA Moscova, Celtic, Atletico Madrid, Sporting, Spartak Moscova, Napoli, Leipzig şi Dortmund ocupă aceste poziţii. Dacă în Europa League lucrurile sunt mai volatile, în Ligă lucrurile sunt puţin mai clare. Mai exact, cu excepţia lui CSKA Moscova, probabil că nicio altă formaţie aflată acum pe locul trei nu are şanse foarte mari la primele două poziţii.

Pentru elevii lui Dică problema apare din faptul că Dortmund, Napoli şi Atletico Madrid au avut un parcurs execrabil şi vor continua probabil în EL. Dar punctele acumulate nu le vor oferi statutul de cap de serie şi, în consecinţă, se pot intersecta cu FCSB încă din 16-imi.

Dortmund are în acest moment două puncte şi meciuri cu Spurs şi Real Madrid, în timp ce Atletico Madrid a acumulat 3 puncte şi o aşteaptă dispute cu Roma şi Chelsea. Napoli poate spera la mai mult, însă: deşi are doar trei puncte şi se află la 6 lungimi distanţă de locul secund, îşi poate îmbogăţi zestrea în perspectiva schimbării statutului de cap de serie în EL. Asta pentru că o aşteaptă dispute cu Şahtior şi Feynoord, de unde poate obţine puncte.

Tragerea la sorţi pentru 16-imile Europa League va avea loc pe 11 decembrie la Nyon. Prima manşă din primăvara europeană se va disputa pe 15 februarie 2018, pentru ca returul să aibă loc o săptămână mai târziu (22 februarie).

Un parcurs cât mai lung ajută coeficientul de ţară

România a pornit la drum cu ambiţii mari în acest sezon al competițiilor continentale: campioana Viitorul și FCSB au mers în preliminariile Ligii Campionilor, iar Astra, Dinamo și CS Universitatea Craiova au luptat în preliminariile Europa League.

Doar formaţia lui Becali a reuşit să pătrundă în grupe, astfel că, în funcţie de ce realizează aceasta, Liga 1 va şti dacă mai trimite două formaţii în cea mai importantă competiţie inter-cluburi din lume. Trebuie spus că în acest moment şansele să revenim între primele 15 ţări din Europa (locul 15 e primul care asigură două echipe în preliminariile UEFA Champions League) sunt destul de mici. Totuşi, dacă roş-albaştrii vor avea un parcurs excelent şi în primăvară şi vor reuşi să treacă încă două tururi, am putea avea o şansă (în funcţie de ce realizează şi celelalte ţări aflate înaintea noastră).