• România, Liga 1, Etapa 22: Poli Timișoara - Dinamo (luni, 18 decembrie, ora 20:00, Digi Sport 1)
  • Spania, La Liga, Etapa 17: Real Madrid - Barcelona (sâmbătă, 23 decembrie, ora 14:00, Digi Sport 1)

Dănuţ Oprea, fostul atacant al Oțelului Galaţi, a ajuns cu naţionala U21 a Moldovei în finala Commonwealth Cup, o competiţie rezervată echipelor de tineret din fosta Uniune Sovietică. Selecţionata de peste Prut a fost învinsă, săptămâna trecută, în ultimul act, scor 2-4.

Dănuţ Oprea, acum în vârstă de 43 de ani, a antrenat şi două echipe de club în Republica Moldova, Rapid Ghidighici şi FC Veris, echipă cu care a promovat în prima ligă şi a jucat o finală de cupă. Oprea a acceptat să acorde un interviu în EXCLUSIVITATE pentru Digi Sport.

Digi Sport: Cum aţi ajuns în Moldova?
Dănuț Oprea: După ce am plecat de la Brașov, unde am lucrat cu Isăilă, acum 6-7 ani, am preluat-o pe Rapid Ghidighici, apoi am ajuns la naționala U19. După a urmat cea mai frumoasă experienţă a mea ca antrenor, când am promovat cu Veris, am dat 10 jucători la echipele naţionale, am marcat peste 100 de goluri şi am fost desemnaţi cea mai bună echipă a anului în Moldova la toate sporturile. Acum sunt la U21 şi sper să ajung mai sus. Nu contează dacă aici în Moldova sau în altă parte. Viaţa antrenorilor este imprevizibilă.

Cum este nivelul campionatului moldovenesc faţă de cel românesc?
Campionatul de aici este în creştere, dar nu se ridică la nivelul campionatului României. Nu există stabilitate, sunt 4-5 echipe bune, restul sunt de nivel slab. Cu problemele care sunt acum în Moldova va mai dura până se va regla situația. La națională însă condițiile sunt bune. Există foarte multă seriozitate la toate nivelurile de vărstă.

"Şi dacă jucam noi veteranii, Oţelul avea tot 9 puncte"

Văd că scrieţi istorie în Moldova, dar nu prea aveţi noroc la finale..
Anul acesta a fost primul când echipa națională Under21 a ajuns în finală. Am câștigat grupa, cu Kazahstan, Kyrgistan și Belarus. Şi am jucat finala pe care am pierdut-o cu 4-2, dar am avut şi jucători foarte mici de vârstă. Ca de exemplu acest Boiciuc de la Iaşi, care este cu trei ani mai mic decât ceilalţi.

Aţi învăţat rusă?
Mă descurc, dar aici se vorbeşte mai mult română, şi nu doar la Chişinău. Puteţi să-l întrebaţi şi pe tatăl lui Cătălin Carp, Ilie, care dacă s-ar putea, de mâine ar fi de acord cu Unirea României cu Moldova.

Vă aşteptaţi ca Oţelul să ajungă în această situaţie?
Nu, e dramatic ce se întâmplă acum cu Oţelul, eu am băiatul acolo, care a fost promovat la echipa mare, dar nu m-am gândit nicio secundă că poate ajunge în situația asta. Se pare că fotbalul moare în Galați. Este bine că centrul de copii şi juniori produce în permanență. Au acolo un Feher, care n-ar trebui să lipsească de la echipa națională la categoria lui de vărstă. Dar sunt și alții foarte buni, şi nu înțeleg de ce n-au jucat cu copiii în Liga a doua. Să mă ierte Dumnezeu, 9 puncte le făceau și veteranii. Dacă intram eu, Tănase și Vali Ștefan, tot scoteam 9 puncte din atătea meciuri.

22 de goluri a marcat Dănuţ Oprea în 153 de prezenţe în tricoul Oţelului.