• România, Liga 1, Etapa 22: Poli Timișoara - Dinamo (luni, 18 decembrie, ora 20:00, Digi Sport 1)
  • Spania, La Liga, Etapa 17: Real Madrid - Barcelona (sâmbătă, 23 decembrie, ora 14:00, Digi Sport 1)

Wendell Lira a devenit un nume cunoscut în întrega lume după ce a câştigat premiul pentru cel mai frumos gol al anului 2015, la Gala Balonului de Aur, dar drumul brazilianului de 27 de ani spre acest succes nu a fost deloc unul uşor.

Născut pe 7 ianuarie 1989, la Goiania, capitala statului Goias, Lira a fost una dintre marile promisiuni ale fotbalului brazilian în primii ani ai noului mileniu. Crescut la Goias, a atras privirile tuturor încă din perioada adolescenţei. A impresionat în naţionala U20 a Braziliei, unde făcea pereche în atac cu Alexandre Pato, iar în 2007 a devenit golgheterul campionatului brazilian U20.

Cu un an înainte, AC Milan a oferit în schimbul său 1,5 milioane de euro. Conducerea lui Goias a refuzat, fiind convinsă că, odată cu trecerea timpului, poate obţine mai mult de la un alt club important al Europei. Ca o ironie, după ce l-au ratat pe Lira, italienii s-au reorientat şi l-au cumpărat pe Pato.

"Am înţeles decizia şefilor. Eu eram fericit doar pentru că puteam juca, iar ei au crezut că mă pot vinde mai târziu, pe mai mulţi bani", a povestit Wendell Lira.

În schimb, cel care trebuia să fie în locul "Răţoiului" la Milano a avut un ghinion teribil. În 2008, când deja devenise un obişnuit al primei echipe la Goias şi era aşteptată consacrarea definitivă, a suferit o accidentare gravă - ruptură a ligamentelor încrucişate la genunchi. În 2010 a urmat o altă accidentare, iar progresul său a fost oprit. Astfel, în 2012, Goias i-a reziliat contractul.

Calvarul părea fără sfârşit. Wendell Lira a luat în calcul să renunţe la fotbal. A lucrat part-time în cafeneaua mamei sale, pentru că trebuia să-şi întreţină soţia şi fiica, iar în paralel a continuat să joace la tot felul de echipe obscure, în ligile inferioare.

De altfel, momentul care i-a schimbat viaţa l-a găsit într-o ligă inferioară din campionatul statal, în tricoul celor de la Goianesia. Pe 11 martie 2015, într-o partidă cu Atletico Goianiense, a marcat cu o execuţie desprinsă parcă din filmele cu arte marţiale ceea ce avea să devină golul anului.

VIDEO: Vezi golul marcat de Wendell Lira

Într-o vreme în care orice gest tehnic ieşit din comun te poate transforma peste noapte într-o celebritate, prin intermediul internetului, reuşita lui Lira a fost prezentată în câteva jurnale sportive şi pe unele site-uri, fără a trezi, însă, un interes foarte mare. Ba mai mult, Goianesia nici nu i-a prelungit contractul şi astfel, după o scurtă experienţă la Tombense, a ajuns la Vila Nova FC.

În aceste condiţii, nominalizarea sa la titlul de cel mai frumos gol al anului a fost o surpriză. Nu doar pentru fani, dar şi pentru Lira şi familia sa. Brazilia a sunat, însă, mobilizarea - nu întâmplător Alessandro Florenzi, unul dintre învinşii brazilianului, a spus că "Italia e o ţară mai mică decât Brazilia" -, iar un fotbalist anonim din ligile inferioare a ajuns pe aceeaşi scenă pe care au urcat Lionel Messi sau Cristiano Ronaldo.

"Am fost foarte optimişti, pentru că votul a fost deschis publicului. Asta ne-a dat încredere, chiar dacă şi Messi era nominalizat. Este un moment unic", a spus fratele lui Wendell, Thalles.

Călătoria sa în Elveţia a fost prima pe care a făcut-o cu avionul. Când a primit trofeul, aflând că i-a învins pe Messi şi pe Florenzi, nu şi-a putut stăpâni lacrimile. "Sunt recunoscător să fiu aici şi să-mi întâlnesc idolii pe care i-am văzut doar în jocurile video", a spus Lira, înainte de a cita din Biblie, ca un adevărat brazilian.

Succesul nu l-a făcut să-şi piardă capul. A rămas modest şi recunoaşte că "poate au fost alte goluri mai bune. I-aş da nota 8 din 10 celui marcat de mine". Însă Pele, în stilul său caracteristic, a mers mai departe şi a susţinut că Wendell Lira a "pus din nou Brazilia pe harta fotbalului. Sunt încântat că el a câştigat premiul".

Cuvinte frumoase din partea celui mai mare fotbalist brazilian, dar pentru atacantul al cărui destin a fost schimbat de ghinion adevăratul succes rămâne faptul că s-a putut bucura de câteva minute de notorietate, alături de starurile actuale ale fotbalului mondial.