• La Liga, etapa 13: Real Madrid - Malaga (sâmbătă, Digi Sport 2, ora 17:15) şi Valencia - Barcelona (duminică, Digi Sport 2, ora 21:45)
  • Fotbal, Liga 1, etapa a 19-a: Botoşani - Craiova (vineri, 20:45, Digi Sport 1) şi Astra - FCSB (duminică, 20:45, Digi Sport 1)

Julio Senn, avocatul lui Cristiano Ronaldo, spune că actualele probleme ale clientului său privind respectarea normelor fiscale din Spania sunt diferite de cele care l-au vizat pe Lionel Messi care a pledat vinovat pentru fraudă fiscală. Fotbalistul Barcelonei a fost condamnat la 21 de luni de închisoare cu suspendare pentru ca mai apoi judecătorii să accepte să-i transforme pedeapsa într-o amendă de 252.000 de euro.

Ronaldo se va prezenta în fața unei instanțe din Madrid pe data de 31 iulie pentru a răspunde acuzațiilor aduse de procurorii și agenții de la Fisc, care spun că el a folosit o rețea de companii offshore pentru a evita plata a cel puțin 14,7 milioane de euro din impozitul datorat privind drepturile de imagine. La rândul său, Messi a fost găsit vinovat de fraudă fiscală în iulie 2016. El a fost condamnat la 21 de luni de închisoare și amendat cu 3,6 milioane de euro.

Cei din tabăra lusitanului susțin că fotbalistul este nevinovat de orice vină, în timp ce experții cu cunoștințe de procedură susțin că dacă aceștia nu vor regulariza situația prin plata a aproximativ 50 de milioane de euro există un risc serios ca el să inspășească ani de închisoare.

Senn spune că cele două cazuri nu au lucruri în comun și că tot acest ”zgomot“ creat în jurul fotbaliștilor valoroși nu face decât să ”distorsioneze realitatea“, dar și că fotbalul din Spania plătește anual peste un miliard de euro în materie de taxe.

”Cazurile Messi și Ronaldo sunt individuale și sunt independente, nu sunt comune, nu au lucruri asemănătoare“, a spus Senn. ”În ciuda faptului că oamenii ceea ce cred, din sectorul fotbalistic se plătesc taxe, și credeți-mă că sunt sume mari de bani. Situația actuală este una nefericită din cauza ”zgomotului” produs în mass-media care afectează imaginea fotbalului din Spania“, a spus avocatul.

Senn spune că legile din acest stat nu au luat în considerare globalizarea modernă din fotbal și face o paralelă între cluburi și multinaționale precum Apple sau Google, care de asemenea au probleme fiscale. El a mai adăugat că majoritatea problemelor cu care se confruntă jucătorii au fost simple neînțelegeri. ”După ce se rezolvă reglementările privind drepturile TV, trebuie să trecem la impozitare“, a spus el. ”Suntem în urmă în ceea ce privesc reglementările. Pentru a da un exemplu, în jur de 60% din veniturile unui club ca Real Madrid vin din drepturile de imagine. În 95% din cazuri, jucătorii care au fost notificați cu privire la nereguli în declarațiile lor de venit pentru aceste drepturi de imagine nu au avut nicio intenție să ascundă adevărul”.

Acesta a fost susținut de avocatul lui Messi Enrique Bacigalupo care a declarat că o problemă majoră este interpretarea legilor fiscale de către oficialii autorităților spaniole. El spune că legea s-a schimbat în mod regulat, ceea ce duce la probleme pentru jucători. ”Legea fiscală nu este clară“, a spus Bacigalupo. ”Avem nevoie un sistem în care securitatea juridică nu lasă loc de interpretare“.