• România, Liga 1, Etapa 22: Poli Timișoara - Dinamo (luni, 18 decembrie, ora 20:00, Digi Sport 1)
  • Spania, La Liga, Etapa 17: Real Madrid - Barcelona (sâmbătă, 23 decembrie, ora 14:00, Digi Sport 1)

Echipa antrenată de Costel Gâlcă, Espanyol Barcelona, are un nou preşedinte, în persoana chinezului Chen Yansheng, iar ambiţia noii conduceri este ca, în cel mult trei ani, clubul să obţină calificarea în Liga Campionilor. Pentru început, antrenorul român îşi doreşte patru-cinci transferuri.

Grupul chinez Rastar, care a preluat pachetul majoritar de acţiuni la Espanyol, va investi 50 de milioane de euro în club, însă nu toată suma va fi folosită pentru aducerea de noi jucători. O mare parte din aceşti bani va merge către acoperirea datoriilor la fisc și stabilizarea balanței economice a clubului.

În aceste condiţii, autofinanţarea este soluţia pe termen scurt pentru o campanie de achiziţii prin care noua conducere să-i pună la dispoziţie lui Gâlcă un lot mai bun, atât din punct de vedere numeric, cât şi calitativ.

Astfel, deşi dureroasă, cedarea golgheterului Felipe Caicedo s-ar putea dovedi soluţia salvatoare pentru ca oficialii catalani să aibă la dispoziţie fonduri pentru transferuri. Ecuadorianul, care a marcat de cinci ori în La Liga în 19 etape, este dorit de Guangzhou Evergrande, formaţie dispusă să plătească 10 milioane de euro în schimbul atacantului de 27 de ani.

Caicedo pare tentat să accepte oferta chinezilor, dar clubul speră că, până la urmă, va reuşi să-şi păstreze principalul om de gol. Sud-americanul nu este singurul jucător care ar dori să plece de la Espanyol. Nemulţumit de statutul de rezervă, portarul italian Francesco Bardi, s-ar putea despărţi de echipa lui Gâlcă. Un asemenea scenariu ar face posibilă trecerea lui Arlauskis în La Liga, după ce lituanianul a devenit a treia variantă la Watford, odată cu transferul lui Pantilimon.

Cu toate acestea, cotidianul Marca susţine că noul preşedinte al clubului este decis să păstreze toţi jucătorii şi a promis că Espanyol nu va mai fi nevoită să vândă din motive economice. În acest context, Chen Yansheng va discuta cu fotbaliştii lui Gâlcă şi va încerca să-i convingă să rămână pe Cornella-El Prat, explicându-le care este planul pentru calificarea în Liga Campionilor în cel mult trei ani.

Chen Yansheng a ţinut, însă, să-l liniştească pe tehnicianul român şi a dat asigurări că "nu vreau să pun presiune pe antrenor". Chinezul are şi ingredientul pentru a găsi succesul: "Entuziasmul! În afara faptului că sunt un investitor, fotbalul este pasiunea mea".