• La liga, etapa 13: Real Madrid - Malaga (sâmbătă, Digi Sport 2, ora 17:15) şi Valencia - Barcelona (duminică, Digi Sport 2, ora 21:45)
  • Fotbal, Liga 1, etapa a 19-a: Botoşani - Craiova (vineri, 20:45, Digi Sport 1) şi Astra - FCSB (duminică, 20:45, Digi Sport 1)

FC Barcelona, clubul emblemă al identităţii catalane, nu trebuie să fie exploatat în criza politică ce agită Catalunia, a reafirmat sâmbătă preşedintele clubului, Josep Maria Bartomeu, în faţa Adunării generale anuale a ”socios„ (suporterii-acţionari), foarte divizată asupra acestei chestiuni.

”Noi cerem respect pentru Barca. Noi nu vom fi un instrument manipulabil de interese politice, de oriunde ar veni ele. Nimeni nu-şi poate însuşi blazonul nostru şi drapelul nostru”, a declarat preşedintele în faţa membrilor clubului.

Chiar dacă beneficiază de o aură mondială şi de suporteri în lumea îngreagă, Barca este strâns legată de sentimentul naţionalist catalan, al cărei port-drapel a fost mult timp sub dictatura franchistă (1939-1975).

În plin elan de independenţă în Catalonia, preşedintele Bartomeu a fost totuşi prins între două focuri în ultimele zile din cauza poziţiei adoptate de club, favorabilp ”dreptului de a decide” al Cataluniei şi unui dialog între Barcelona şi Madrid. O parte din ”socios” au cerut clubului să investească mai mult în cauza separatistă, în timp ce altă parte respinge politizarea clubului.

Batomeu a fost criticat în special pentru decizia sa de a juca fără spectatori meciul cu Las Palmas (3-0) în La Liga, pe 1 octombrie, ziua referendumului de autodeterminare interzis şi contestat care a fost influenţat de violenţele poliţiei.

”Ştim că Barca este ’mai mult decât un club' (n.r. - sloganul clubului), însă trebuie să fie un loc al concordiei şi al respectului. Trebuie respectată toată lumea, minorităţile şi majorităţile, orice ar gândi ele, şi respectate instituţiile şi persoanele”, a subliniat Bartomeu.

”Nimeni nu se poate îndoi de angajamentul Barcei cu comunitatea catalană. Noi vom apăra principiile democraţiei, dreptul de a decide şi libera exprimare, întotdeauna cu respect”, a adăugat el, criticând reţinerea de către justiţia spaniolă a doi responsabili ai asociaţiilor independente.

”Este inadmisibil ca în epoca noastră să existe oameni în închisoare pentru ideile lor politice”, a mai spus Josep Bartomeu.

Agerpres