Daniel Niculae
”Niculae și Angelescu nu și-au făcut treaba”. Șucu, sfătuit de Marian Iancu: ”Aș face urgent aceste oferte”
rednic
Exclusiv Rapid, replică pentru Mircea Rednic!
andrei-vlad
Foto Clasamentul play-off-ului SuperLigii, după etapa a 6-a: cum poate sărbători FCSB titlul în runda următoare
Digi Sport 1 Live
Acum

Rada, dat afară de la Rapid! Dan Filoti vorbește "despre oameni şi stări de spirit"

09.01.2015, 16:54

Dincolo de revenirea lui Torres, de exactitatea lui Godin sau de pasa superbă cu călcâiul oferită de Isco, marţi seara la Atletico-Real mi-a plăcut teribil altceva. Din capul locului mă declar susţinător al „albilor”, dar asta nu mă împiedică să afirm că rareori mi s-a părut atât de evident la o echipă spiritul, unitatea, dorinţa...

marian rada rapid
  • SuperLiga: Dinamo - Voluntari, vineri, 20:00, DGS 1

  • La Liga: Real Sociedad - Real Madrid, vineri, 22:00, DGS 2

VIDEO CĂLCÂI SPECTACULOS REUȘIT DE ISCO

Cred, de fapt sunt sigur, că de pe stadion se vede şi se simte altfel. Nu cu mulţi ani în urmă am avut ocazia să văd pe Calderon un derby madrilen. Era în vremea lui Javier Aguirre, iar spiritul de care vorbesc se simţea numai în tribune pentru că pe teren legea o făcea Real. Acum Atletico se poate lăuda cu cele trei victorii consecutive. Revin la discuţia despre spirit. Despre ceva ce sparge orice fel de barieră spaţială şi despre pixelii care ne vorbesc şi ne aduc lângă noi o lecţie a ceea ce însemană, cum spuneam, o echipă, o familie.

Cadrele cu Giuliano, unul dintre fiii lui Simeone şi copil de mingi la derby, alergând în braţele tatălui după fiecare gol. Veţi zice că e o scenă tată-fiu, dar la puţin timp în partea opusă, înainte să execute un aut Jesus Gamez, a dat mâna cu un copil de mingi, după ce acesta din urmă îi transmisese balonul, într-un gest cât se poate de firesc.

VIDEO BUCURIA LUI DIEGO SIMEONE, ALĂTURI DE FIUL SĂU


Apoi, toate momentele imortalizate de camere cu jucătorii vorbind între ei, sfătuindu-se, susţinându-se...privirile lor, îndârjirea pe care limbajul non-verbal o transmitea. E clar, în jurul lui Simeone, jucătorii lui Atletico formează un grup teribil. Şi, pe mine unul, asta ajunge să mă impresioneze, să îmi placă şi să mă facă să îi apreciez. Chiar dacă fotbalul lor nu este cel mai estetic, cel mai spectaculos, cel mai curat. Sporturile de echipă sunt despre tot ceea ce am povestit eu mai sus şi când văd asta nu am cum să nu remarc, să nu apreciez.

Ce s-a întâmplat la noi versus cum e la ei

Am flashuri cu astfel de momente văzute şi la noi. Steaua lui Reghecampf în unele meciuri europene, Dinamo din primul mandat al lui Rednic, Clujul lui Andone în cursa nebună după titlu, de Oţelul lui Dorinel ori Urziceniul lui Petrescu nu mai zic...

Sub impresia unei informaţii aflate de curând m-aş opri însă asupra unei poveşti, a unui meci de la noi, trăit la fel în faţa televizorului. Un meci în care hotărârea, îndârjirea, spiritul şi credinţa într-o idee comună au făcut Rapidul să acţioneze impresionant şi grupul să se unească în jurul unui om. Vorbim de Dinu Gheorghe. Iar întâmplarea face ca preşedintele de atunci al giuleştenilor să fi revenit de curând în Giuleşti.

În mai 2011, Rapid juca în Ghencea contra Stelei şi încerca pe finalul unui campionat dominat de provincie (Oţelul avea să câştige titlul atunci, Timişoara termina pe doi şi Vasluiul pe trei) să salveze ce mai era de salvat şi să prindă un loc de cupă europeană. Pentru a pune lucrurile în context, trebuie spus că nici Steaua nu traveresa o perioadă fastă.

Echipa se căuta, iar Becali schimba antrenori pe bandă rulantă. Lupta era pentru un loc de Europa League aşadar, însă şi pentru orgolii. După cum spuneam, cu Pancu dirjor în teren , cu Rada pe bancă, avându-l pe Dinu Gheorghe lângă el, Rapid a acţionat şi a reacţionat admirabil.

VIDEO GOLUL DECISIV MARCAT DE PANCU ȘI BUCURIA ATACANTULUI

Se simţea o voinţă ieşită din comun, cu jucătorii ajutându-se necondiţionat unul pe altul. Era mai mult decât un meci de fotbal şi, la final, declaraţiile celor implicaţi aveau să confirme, victoria cu 1-0, gol Pancu, fiindu-i dedicată lui Dinu Gheorghe. Coincidenţa face să fi fost ultima victorie a giuleştenilor contra rivalilor stelişti.

Nevoia unei societăţi de a-i avea alături pe cei care ştiu, cunosc şi înţeleg

Paralela vorbeşte despre diferenţa dintre o stare de spirit instaurată şi cumva permanentizată versus un moment oarecum spontan şi o reacţie colectivă, dar izolată.

Rapid încearcă din răsputeri să se reinventeze, să scape, să iasă la mal, să depăşească poate cel mai greu moment al existenţei. Pentru a reuşi asta, eu unul cred că ar trebui să construiască raportându-se la ce s-a întâmplat la meciul de care am pomenit ori la perioada 2005-2006. Iar conceptul de spirit al locului poate fi inoculat cu oameni ai locului. Simeone a fost readus la Atleti şi a generat tot ceea ce trăiesc „plăpumarii” azi tocmai pentru că ştie şi înţelege ce e acolo.

De la Rapid a plecat Manea, din nefericire între timp a plecat şi din această lume, a plecat Stanciu, pleacă Rada. S-a evitat aducerea unor oameni care au trăit vişiniu: Şumudică, Dulca, Iencsi ca antrenori Săpunaru, Niculae, ca jucători. Discuţia e mai lungă şi necesită un spaţiu mai larg. Ce zic eu, ca să pomenesc măcar în final de o ştire din punctul meu de vedere şocantă pentru tot ce înseamnă Rapid e că Marian Rada nu merita să plece. Sau, în orice caz, nu merita să plece aşa. Cu atât mai mult cu cât următorul meci e cu Steaua sau cum s-o numi echipa din Ghencea până atunci...

Şi două nume: Marian Rada şi Dinu Gheorghe

S-ar putea să fiu subiectiv, întrucât nu am făcut niciodată vreun secret din faptul că l-am apreciat pe Rada şi sunt impresionat de genul acesta de ataşament, de un devotament dus la extrem. Din punctul meu de vedere cei peste 30 de ani petrecuţi undeva, slujind o idee, uneori cu preţul sacrificiului personal, nu se pot încheia aşa. Cumva cinic, printr-un telefon dat prin intermediari.

Cum spuneam, asta e o opinie. Ştiu sigur însă din practică şi teorie că un manager are obligaţia morală faţă de orice fost colaborator să îi strângă mâna, să îi mulţumească, să îl privească în ochi şi să-i spună că nu mai e posibilă colaborarea. Din raţiuni financiare, de viziune, de strategie, etc.

Pentru tot ceea ce a făcut pentru Rapid, Rada putea şi trebuia să primească asta. Pentru ceea ce au trăit împreună, în mai 2011 şi în atâtea alte rânduri, Dinu Gheorghe era obligat să îi ofere asta.

VIDEO SĂRBĂTOAREA GIULEȘTENILOR DUPĂ FLUIERUL FINAL AL PARTIDEI DIN GHENCEA (1-0)


Etichete: rapid , dan filoti , blog digisport , blog dan filoti , filoti digisport


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Germania avertizează că Rusia produce mai multe arme decât are nevoie în Ucraina: „Ajung în depozite. Putin ar putea avea alte planuri”
Germania avertizează că Rusia produce mai multe arme decât are nevoie în Ucraina: „Ajung în depozite. Putin ar putea avea alte planuri”

Rusia produce deja mai multe arme și echipamente militare decât are nevoie pentru războiul său...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
48
A venit reacția soțului, după ce o jurnalistă celebră s-ar fi sărutat cu alt bărbat în fața a 20.000 de oameni

Un fotbalist celebru și soția lui s-au lăsat filmați în duș. Imaginile au făcut înconjurul lumii
wanda5
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
csa-steaua-fcsb
”Transferul” nemaiîntâlnit pregătit de Gigi Becali: ”Îi dau 500.000 € pentru 6 meciuri!”
gigi becali
Gigi Becali i-a decis soarta lui Ștefan Târnovanu, după gafa din meciul cu Sepsi: ”Cum să ieși așa? Ai doi metri”
Gigi Becali
Recomandările redacției
andrei-vlad
Foto Clasamentul play-off-ului SuperLigii, după etapa a 6-a: cum poate sărbători FCSB titlul în runda următoare

Exclusiv Florin Prunea a remarcat un singur nume, după Universitatea Craiova - CFR Cluj: ”Ține o echipă în viață”
florin prunea-
Foto Olimpiu Moruțan a rupt tăcerea chiar de ziua lui, după accidentarea horror care îl lasă acasă la EURO
ROU: Romania V Andorra: Group I - UEFA EURO 2024 European Qualifiers, Bucharest - 15 Oct 2023
”17.000.000€”. Marius Șumudică a vorbit despre lovitura reușită într-un an și jumătate
marius
Citește și
Fotbalistul de la FCSB care e ”net peste Rrahmani”
Rapid, mesaj de ziua lui Dan Șucu: ”O zi specială!”
Plină de viață și cu zâmbetul ei inconfundabil, Meg Ryan a fermecat publicul din Barcelona. Actrița, spectaculoasă într-o rochie șic
Plină de viață și cu zâmbetul ei inconfundabil, Meg Ryan a fermecat publicul din Barcelona. Actrița, spectaculoasă într-o rochie șic
Florinel Coman, ultimele detalii despre accidentare. Ce șanse sunt să joace cu Farul și ce urmează pentru vedeta FCSB
Florinel Coman, ultimele detalii despre accidentare. Ce șanse sunt să joace cu Farul și ce urmează pentru vedeta FCSB
Motivul pentru care Florinel Coman poate refuza prima de 500.000 de euro oferită de Gigi Becali: „Vor fi riscuri mari”
Motivul pentru care Florinel Coman poate refuza prima de 500.000 de euro oferită de Gigi Becali: „Vor fi riscuri mari”
Logodnica lui Jason Statham, imagini în costum de baie la câteva zile dupa ce a împlinit 37 de ani. „Ești magnifică!”
Logodnica lui Jason Statham, imagini în costum de baie la câteva zile dupa ce a împlinit 37 de ani. „Ești magnifică!”
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Imagini surprinzătoare. Hoții au smuls un bancomat cu ajutorul unui utilaj, sub privirile trecătorilor Video
Imagini surprinzătoare. Hoții au smuls un bancomat cu ajutorul unui utilaj, sub privirile trecătorilor Video
Unde au fost inventați mititeii românești? Cine i-a botezat așa? Rețetă de mici de la 1872
Unde au fost inventați mititeii românești? Cine i-a botezat așa? Rețetă de mici de la 1872
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
Sorana Cîrstea, meci dramatic la Madrid împotriva unei filipineze. Urmează confruntarea cu liderul WTA?
Sorana Cîrstea, meci dramatic la Madrid împotriva unei filipineze. Urmează confruntarea cu liderul WTA?
Dragoș Grigore îl cere pe Bogdan Lobonț și din sezonul viitor la Rapid: ”Are toate atuurile”
Screenshot 2024-04-24 211733

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”