• Liga 1, etapa a 21-a: Dinamo - Voluntari (azi, ora 20:00, Digi Sport 1)
  • Box Ekaterinburg: Cristian Ciocan - Alexander Povetkin (vineri, ora 18:00, Digi Sport 2)

Becali a anunţat că se va supune deciziei Curţii de Apel, care, în a doua jumătate a lui decembrie, a decis că patronul "roş-albaştrilor" trebuie să radieze semnele ”Steaua” și ”Steaua București” din denumirea echipei. Totuşi, "FC Star" ar trebui să mai aştepte: formaţia ar putea fi retrogradată, regulamentul nepermiţând schimbarea numelui pe parcursul desfăşurării competiţiei. Dacă pe plan intern s-ar putea face anumite derogări, marea problemă va fi reprezentată de participarea în cupele europene, UEFA având norme extrem de clare.

Conflictul cu Armata şi decizia instanţei creează o adevărată pânză de păianjen în jurul lui Becali, care se vede constrâns să ia o serie de decizii care nu îl avantajează. Chiar dacă are încă o cale de atac - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie -, latifundiarul era decis să modifice numele, pentru că MApN îi putea cere ulterior, dacă sentinţa Curţii de Apel se menţine, daune. Doar că o asemenea decizie contravine cu ROI-ul Federaţiei Române de Fotbal. Conform articolului 2 din acesta, "schimbarea denumirii sub care figurează ca membri afiliaţi se poate face numai în perioada dintre două ediţii ale campionatului". Acest lucru a fost semnalat la Digi Sport Special de Emilian Hulubei, membru în Comitetul Executiv al FRF şi preşedinte AFAN.

"Nu mă interesează și nu vreau să intru într-un astfel de dialog. Nu cred că este rolul AFAN-ului să-și dea cu părerea, dar a mea este că ce să întâmplă este o țigănie. Este o țigănie cu târguiala asta, ba e echipa armatei, ba e echipa continuatoarea Stelei vechi, cea care este a lui Becali. E de râs și nu face decât rău fotbalului românesc, nu face decât rău imaginii pe care o are fotbalul românesc.

Este o tragedie dacă nu o să mai fie Steaua. Atunci, UEFA va avea o reacție, pentru binele fotbalului ar trebui să se înțeleagă. Răutatea are și ea o sumă, are și ea o valoare.

Normal nu ar mai trebui să mai joace în Liga 1. La schimbarea numelui nu mai ai voie să participi, nu mai e aceeași echipă. Nu știu sigur dacă va fi exclusă, nu cred că se va ajunge aici", a explicat Hulubei.

Probleme mari în Europa

Astfel, pe plan intern Becali ar putea găsi înţelegere, situaţia în cauză fiind una excepţională. Marea problemă apare totuşi în Europa, marea ţintă a patronului roş-albaştrilor. Acesta a recunoscut public că singurul lucru care îl determină să mai investească la Steaua e mirajul grupelor Ligii Campionilor, de unde poate câştiga, în caz de calificare, peste 20 de milioane de euro.

Doar că Hulubei spune că eventuala schimbare a numelui va crea mari probleme la UEFA, ale cărei regulamente sunt mult mai puţin permisive. "Indiferent de treaba asta, cred că va fi exclusă din competițiile europene, pentru că echipa nu mai poate participa ca și continuatore a Stelei", a mai spus preşedintele AFAN.

UEFA încă recunoaşte echipa lui Becali drept "Steaua"

Multe voci l-au susţinut pe Becali şi consideră echipa acestuia continuatoarea de drept a Stelei bazându-se pe logica bunului simţ: atâta vreme cât pe site-ul UEFA apare numele "Steaua" în pagina destinată echipei roş-albastre, atunci Steaua lui Gigi poate fi considerată cea "adevărată", urmaşa formaţiei care scria istorie în Europa în anii '80. Talpan, juristul CSA, a ţinut să explice de curând la Digi Sport acest aspect; concret, notificările către forul continental au fost făcute de două luni, însă acestea nu au fost încă semnate de persoanele abilitate (superiorii săi din CSA).

"Țin să precizez că notificările către UEFA privind măsurile legale ce trebuiau a fi dispuse împotriva S.C. FCSB S.A., notificări formulate de către mine de mai bine de două luni de zile, nu sunt semnate nici la ora actuală de către cei abilitați, aceștia refuzând acest lucru sistematic si inexplicabil", a explicat Talpan.