• La liga, etapa 13: Real Madrid - Malaga (sâmbătă, Digi Sport 2, ora 17:15) şi Valencia - Barcelona (duminică, Digi Sport 2, ora 21:45)
  • Fotbal, Liga 1, etapa a 19-a: Botoşani - Craiova (vineri, 20:45, Digi Sport 1) şi Astra - FCSB (duminică, 20:45, Digi Sport 1)

"U" Cluj a pornit de la zero, din liga a patra, la 97 de ani de la înfiinţare. La doar jumătate de an distanţă, planul studenţilor de a reveni în elita fotbalului românesc sună extrem de promiţător. Echipa ardeleană pare să adopte modelul "Hagi" şi pregăteşte construirea unei baze de un milion de euro.

"Şepcile roşii" au intrat în faliment în septembrie, iar ultimul patron al Universităţii, Florian Walter, a cedat către Primăria Cluj mărcile clubului înfiinţat în 1919. Primăria clujeană a înfiinţat imediat un ONG, intitulat "Alb-Negru", pe care funcţionează noul club, înscris în liga a 4-a.

Ioan Ovidiu Sabău este managerul sportiv al noului club, iar fostul mijlocaş al naţionalei României are un proiect cel puţin interesant pentru a readuce una dintre formaţiile de tradiţie ale României în prim plan: construirea unei baze de pregătire în comuna Ciurila. Se pleacă astfel de la bază, dorindu-se ca formaţia să crească armonios, pe principii solide.

"S-a discutat cu primarul de acolo, care vrea să ajute Universitatea. Vom concesiona probabil pe 49 de ani un teren în comună și acolo va fi această bază.

E imperios necesar să avem aceste condiții minime. Vorbim de normalitate, de un lucru obligatoriu pentru o echipă care își propune să facă performanță în viitor. Această bază este prioritatea mea numărul unu, alături de centrul de copii și juniori. Până pe 20 ianuarie va fi gata întreg planul, cu estimări financiare, cu tot ce este nevoie.

Sunt oameni cu mare potență financiară în oraș care au spus că iubesc această echipă. Clujul are un potențial, cred că există posibilitatea să oferim Universității un centru de acest gen. În alte orașe mult mai mici, se poate. Aici de ce nu s-ar putea?

Dacă nu putem face atât pentru o echipă, atunci nu putem avea obiective mari, ci doar mici, foarte mici. Atunci nu ne vom mai gândi la performanță, ci vom rămâne cu gânduri din acestea de divizia D, C. Eu sunt încrezător. Ar trebui ca toate cluburile să aibă o bază de acest gen", a spus Sabău pentru actualdecluj.ro.

După 14 etape în Liga a 4-a, "U" este lider, cu 40 de puncte acumulate. Sunt şanse mari astfel ca din sezonul viitor să se obţină biletele pentru liga a 3-a, planul fiind să se obţină promovări succesive astfel încât în cel mai scurt timp clujenii să evolueze din nou pe prima scenă fotbalistică a României.

sursă foto: actualdecluj.ro