• Fotbal, Liga 1, etapa a 18-a: Dinamo - CFR Cluj (azi, 21:45, Digi Sport 1)
  • Handbal, Liga Campionilor: CSM Bucureşti - Vistal Gdynia (azi, 16:00, Digi Sport 1)

Transferul record al lui Neymar de la FC Barcelona la Paris St. Germain rămâne marea lovitură a verii. Nu doar datorită preţului plătit de francezi, 222 de milioane de euro, ci şi pentru că primele rezultate deja se pot observa în Ligue 1.

Deşi s-au disputat doar trei etape din nou sezon, campionatul Franţei promite să fie unul extrem de spectaculos. Niciodată în ultimii 10 ani nu s-au marcat atâtea goluri, iar fanii par să simtă momentul şi urmăresc în număr tot mare meciurile.

Directorul executiv al Ligue 1, Didier Quillot, susţine că cifrele spectaculoase din acest start de stagiune nu se explică doar prin "efectul Neymar". Dar recunoaşte că brazilianul are un merit important în creşterile înregistrate.

"Barcelona e mai mult decât un club. Neymar e mai mult decât un jucător. Este un brand, un simbol. În primele două meciuri, s-a ridicat la înălţimea promisiunilor. E vorba despre golurile sale, disponibilitatea lui, spiritul lui de echipă, emoţiile pe care le poate oferi", a declarat Quillot, pentru L'Equipe.

"Concluzia obiectivă a primelor trei etape este că Ligue 1 devine un campionat cu adevărat mare", crede oficialul. Iar vorbele sale sunt susţinute de cifre.

Astfel, primele trei runde au adus nu mai puţin de 84 de goluri, la fel ca în sezonul 2008/09. În stagiunea trecută, echipele din Ligue 1 marcaseră de 74 de ori. În urmă cu doi ani, de doar 55 de ori.

"Trebuie să ne întoarcem până în 1984 pentru a găsi mai multe goluri - 86. Nu am văzut niciun 0-0. Iar golurile lui Neymar, Pastore, Fekir sau Malcom sunt spectaculoase", a spus, cu evidentă satisfacţie, Quillot.

Firesc în acest context, suporterii se îndreaptă în număr mare spre stadioane. Iar prima ligă franceză cunoaşte o afluenţă de public fără egal în precedentele zece sezoane. Nu mai puţin de 736.375 de spectactori au asitat la partidele din primele trei runde.

"E o creştere de 25% faţă de sezonul trecut. E enorm", a precizat Didier Quillot, care a adăugat că şi audienţele TV au înregistrat creşteri formidabile faţă de anul trecut, între 44% (meciurile de vineri seară) şi 85% (meciurile de sâmbătă după-amiază).

Şi în acest sezon, meciurile din Ligue 1 sunt transmise ÎN EXCLUSVITATE pentru România pe canalele Digi Sport.