FOOTBALL - CHAMPIONS LEAGUE - PARIS SG v REAL SOCIEDAD, , Paris, France - 14 Feb 2024
Kylian Mbappe nu vrea să plece pe ușa din spate de la PSG. Ce asigurări a oferit megastarul francez înaintea ”Le Classique”
Paris Saint-Germain v Borussia Dortmund: Group F - UEFA Champions League 2023/24
Un fost ministru francez e sigur: ”PSG a renunțat deja la Mbappe”
Screenshot 2024-04-18 at 20.00.17
Video Exclusiv Cum a numit-o Marcel Răducanu pe FCSB, în direct la TV
Digi Sport 1 Live
Acum

Efectul si defectul Bielsa. 3 finale care o pot salva pe Marseille

06.03.2015, 14:26

Stade Velodrome asistă neputincios la dispariția efectului ”Bielsa”: Marseille, campioană de toamnă, a pierdut șefia în fața lui Lyon, a fost depășită de un PSG reîncărcat și nici locul 3 nu pare atât de sigur, ținând cont de ascensiunea lentă, dar sigură a lui AS Monaco.

gignac bielsa prim plan
  • SuperLiga: Hermannstadt - Botoșani, vineri, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Farul - CFR Cluj, vineri, 20:30, DGS 1

”Ce îl tot lăudați pe Bielsa? Ce a adus el in campionatul francez? Goana asta nebună? Dar ce se va întâmpla când jucătorii se vor accidenta, când ei nu vor mai putea să alerge atât de mult? E chiar așa o mare performanță să pierzi cu Grenoble în Cupă?”, se întreabă Roland Courbis, antrenorul lui Montpellier. Este unul dintre criticii constanți ai lui Marcelo Bielsa, un grup care a devenit mult mai numeros după ultimele rezultate ale lui OM (fără succes în campionat de patru etape).

Stranie coincidență, în ziua meciului de coșmar cu Caen, ediția electronică din L'Equipe a postat un sondaj prin care cititorii erau invitați să aleagă succesorul antrenorului de pe Canebiere. Seara târziu, Marseille rata una dintre cele mai sigure victorii - a cedat în fața lui Caen cu 3-2, după ce avusese 2-0 în minutul 60...

Dar nu este oare prea devreme pentru a-l arunca pe Bielsa în scrinul cu amintiri? Când ești egalat de Reims în minutul 90, apoi primești gol egalizator de la St. Etienne în prelungiri, iar Caen te lovește prin Benezet în minutul 87, trebuie să intre și ghinionul în această ecuație complicată a rezultatelor sportive...În prima reacție după drama Caen, Bielsa asigură că nu renunță la luptă, după cum nici la preocuparea pentru ofensivă cu orice preț.

Chit că riscurile asumate transformă fotbalul 'a la Bielsa' într-o ruletă: jucând cu Ayew în zona lui Imbula, Marseille și-a pierdut echilibrul, iar Patrice Garande, antrenorul lui Caen, a dezvăluit că principala idee tactică era să forțeze în acea zonă a santinelelor: ”Am cerut mijlocașilor să îi ia imediat în primire pe Ayew și Imbula, care este cel mai bun mijlocaș ”relayeur”, dar este obosit din cauza folosirii excesive”. Bielsa a înțeles la un moment și l-a introdus pe Romao, dar era prea târziu - jocul intrase într-o rutină de necontrolat.

"Nu voi schimba nimic din procesul de pregătire"


”De 30 de ani de când sunt în această lumea fotbalului, am aflat că sistemul de joc, metoda antrenorului, schimbările, etc, sunt bune câtă vreme rezultatele sunt bune. Dacă Marseille pierde, metoda mea nu mai este bună. Citesc toate criticile la adresa mea și îmi este clar că m-ați judecat greșit.

În tur, citeam că fotbalul francez ar trebui să se inspire sau chiar să copieze metoda Bielsa, astăzi tot ce fac este greșit. Înțeleg foarte bine aceste lucruri, fac parte din condiția umană. Nu mă victimizez, pur și simplu înțeleg. Dar nu voi schimba nimic din procesul de pregătire. Marseille a făcut același lucru și în prima parte a campionatului, când eram lideri, Marseille se antrenează la fel și acum”, a fost declarația antrenorului Marcelo Bielsa miercuri, înainte de deplasarea la Toulouse.

Președintele Labrune a fost șocat de eșecul cu Caen. Își păstrează încredere în El Loco?

Președintele Vincent Labrune a fost șocat după thriller-ul Caen (după cum a mărturisit Mathieu Valbuena, spectator de lux pe Velodrome, vecin de scaun cu Labrune), dar și-a apărat antrenorul, la câteva zile distanță: ”Bielsa a schimbat atmosfera la Marseille, a adus profesionalism și seriozitate. Ne-a apropiat de elita fotbalului european. Eu am dorit un contract pe doi ani, însă el a semnat doar pe un sezon. Dacă pleacă în iunie, ar fi o veste tristă pentru mine. Dacă rămâne, aș fi foarte fericit”. Greu de spus în acest moment câtă diplomație ascund cuvintele lui Labrune, certat de antrenor în septembrie, după încheierea perioadei de transferuri.

”Contractul dintre mine și Marseille se finalizeaza în iunie. Ce se va întâmpla mai departe, va depinde doar de decizia clubului. Și de mine, evident, dacă decizia clubului mă va privi în vreun fel”, a fost răspunsul lui Bielsa în chestiunea plecării. Jurnaliștii francezi l-au întrebat imediat dacă trebuie să înțeleagă că mutarea este la președintele lui Marseille: ”Da, acesta este răspunsul natural, dar nu mă puneți într-o asemenea situație, pentru că mâine veți merge la președinte și îl veți întreba de ce nu îi propune lui Bielsa un alt an de contract! Nu vreau ca lucrurile să meargă așa. Trebuie să îmi fac meseria așa cum știu, pentru că înțeleg grandoarea unui club precum Marseille. Ce se va întâmpla în iunie, nu este o chestiune importantă acum”.

Pentru moment, argentinianul este rugat de analiștii TV să refacă echilibrul echipei, după modelul AS Monaco, acolo unde nu ai să vezi această coincidență bizară între o zi minunată a atacanților și una dezastruoasă a defensivei. Seducător prin hărnicia cu care adună puncte, stilul "Jardim" nu rimeaza totuși cu pasiunea fanilor OM. Dupa 0-0 in derby-ul nesărat cu PSG, Monaco a fost descrisă de fostul internațional Christophe Dugarry drept ”o plictiseală de moarte”. O caracterizare care, atenție!, a venit la doar trei zile după capodopera lui Monaco de la Londra, 3-1 cu Arsenal, în UEFA Champions League. Este foarte posibil ca antrenorilor străini să nu le fie foarte moale în această Franță simandicoasă, motiv pentru Jardim să pareze cu eleganța cu care se apără zi de zi formația sa: ”Îl cunosc pe fostul jucător Dugarry, dar nu știu cine este antrenorul Dugarry...”

Bielsa, omul care face fanii să viseze

Atitudinea recentă a Franței față de managerul lui OM, culminând cu negarea vreunui efect Bielsa, amintește de reacția de pe Velodrome atunci când s-a anunțat recrutarea argentinianului. ”El Loco, fă-ne să visăm!” era primul mesaj afișat în tribună, când Bielsa încă nu făcuse primul pas în Marsilia. După perioada lui Elie Baup care obținuse rezultate din piatră seacă (un loc 2 în stagiunea 2012-2013), dar nu forțase prea mult imaginația fanilor (majoritatea succeselor fiind obținute la limită), plus rateul complet din UEFA Champions League (zero puncte din șase  întâlniri), Velodrome avea nevoie de o aventură.

Bielsa, în mare măsură, i-a oferit-o. Poate că argentinianul chiar va pleca în iunie și poate că nu va câștiga nici aici vreun trofeu, așa cum sugerează propriul palmares. Dar campionatul încă nu este încheiat, iar OM va fi gazdă în toate cele trei mari ciocniri cu rivalele (cu Lyon în 15 martie, cu PSG în 4 aprilie, cu Monaco în 9 mai). Cum este de presupus că toate candidatele vor mai ceda puncte (cum a fost eșecul improbabil al lui Lyon la Lille), cele trei derby-uri pot ține visul lui Olympique Marseille în viață. Visul sau ”locura”, asta depinde de rapiditatea cu care efectul ”Bielsa” îți va face din nou apariția.

Nu că Laurent Blanc (antrenor la PSG) ar fi trend-setter în antrenorat, dar după 0-0 la Monte Carlo, a făcut o observație de bun simț: ”Derby-urile sunt decise de soliditate defensivă”. De notat, Marcelo Bielsa. 

Etichete: olympique marseille , bielsa , marseille , bielsa marseille , marcel bielsa


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară

În timp ce-și renovau bucătăria din casa lor veche, doi soți din Dorset, Anglia, au descoperit o...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
UEFA Champions League - Manchester City v Real Madrid - Etihad Stadium - 17 Apr 2024
Pep Guardiola a descris într-un singur cuvânt jocul lui Manchester City cu Real Madrid

După o lună, Adrian Mutu și-a dat șapca jos! Ce a ieșit
Screenshot 2024-04-02 at 23.10.18
Manchester City - Real Madrid 1-1 (3-4 d.l.d.). ”Galacticii”, în semifinalele UEFA Champions League!
UEFA Champions League - Manchester City v Real Madrid - Etihad Stadium
Nu mai suporta și a vrut să plece gratis de la Real Madrid! Acum a devenit erou, iar soția sa a transmis doar ȘASE cuvinte
lunin
A murit la doar 17 ani: ”Boala a răpus-o în 24 de ore”. Două zile de doliu
Screenshot 2024-04-18 at 16.51.31-modified
Recomandările redacției
Screenshot 2024-04-18 at 20.00.17
Video Exclusiv Cum a numit-o Marcel Răducanu pe FCSB, în direct la TV

Exclusiv Florin Prunea a văzut imaginile cu Ștefan Târnovanu și a reacționat: ”Să vezi ce-i rup eu urechile”
Dorinel Munteanu, după calificarea Oțelului în finala Cupei României: ”Mă trezesc în fiecare dimineață cu speranța că vor veni”
Screenshot 2024-04-18 at 23.09.58
”Ai mai văzut așa ceva?”. Emi Martinez a primit două galbene, unul la loviturile de departajare, dar nu a fost eliminat
martinez
Citește și
Europa League, sferturi de finală. Liverpool, învinsă pe Anfield. Leverkusen, în cel mai bun moment al sezonului. Rezultatele
Reacția nervoasă a lui Luis Enrique, după ce a fost întrebat de ce l-a scos pe Mbappe în minutul 65: ”Nu-mi pasă”
luis-enrique
Reese Witherspoon, în șort de sport, necoafată și nemachiată, într-o zi oarecare. Bucuroasă ca un copil după o întâlnire specială
Reese Witherspoon, în șort de sport, necoafată și nemachiată, într-o zi oarecare. Bucuroasă ca un copil după o întâlnire specială
LPF explică de ce FCSB nu are voie să petreacă după derby-ul cu Rapid: „Ar fi lipsă de respect"
LPF explică de ce FCSB nu are voie să petreacă după derby-ul cu Rapid: „Ar fi lipsă de respect"
Ovidiu Burcă a analizat în detaliu plecarea lui Florinel Coman de la FCSB! Ce pierde și ce câștigă Gigi Becali după ce îl vinde
Ovidiu Burcă a analizat în detaliu plecarea lui Florinel Coman de la FCSB! Ce pierde și ce câștigă Gigi Becali după ce îl vinde
Zendaya, adevărul despre scenele intime din filmul „Challengers”: „Trebuia să ne simțim bine unul cu celălalt”
Zendaya, adevărul despre scenele intime din filmul „Challengers”: „Trebuia să ne simțim bine unul cu celălalt”
Shania Twain, „tot mai puțin inhibată” pe măsură ce trec anii. Artista și-a etalat picioarele lungi, într-un body, pe tocuri
Shania Twain, „tot mai puțin inhibată” pe măsură ce trec anii. Artista și-a etalat picioarele lungi, într-un body, pe tocuri
Șotronul lui Șucu: culisele unei situații explozive pe care trebuie să o gestioneze la Rapid
Șotronul lui Șucu: culisele unei situații explozive pe care trebuie să o gestioneze la Rapid
50 de mașini electrice, testate pe autostradă. Doar 17 au autonomie peste 300 km. Cine e campioană?
50 de mașini electrice, testate pe autostradă. Doar 17 au autonomie peste 300 km. Cine e campioană?
Singurul județ cu două autostrăzi și un aeroport din România. Salvat de infrastructură și investiții masive
Singurul județ cu două autostrăzi și un aeroport din România. Salvat de infrastructură și investiții masive
EXCLUSIV. Rotaru face curățenie la Craiova! Schimbă jumătate din lot, vin jucători din Spania
EXCLUSIV. Rotaru face curățenie la Craiova! Schimbă jumătate din lot, vin jucători din Spania
Foto Revelion în Franța! Artificii și torțe la ”clasicul” Franței, Marseille - PSG
OM-PSG2

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Shania Twain, „tot mai puțin inhibată” pe măsură ce trec anii. Artista și-a etalat picioarele lungi, într-un body, pe tocuri
Shania Twain, „tot mai puțin inhibată” pe măsură ce trec anii. Artista și-a etalat picioarele lungi, într-un body, pe tocuri
Digi World
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a "hrănit" cu "lumina soarelui, nu cu mâncare" și l-a stropit cu apă rece până a făcut pneumonie
Digi Animal World
Câinele din București care i-a emoționat pe internauți. Și-a așteptat răubdător stăpână în vârstă, în timp ce urca scările de la metro
Câinele din București care i-a emoționat pe internauți. Și-a așteptat răubdător stăpână în vârstă, în timp ce urca scările de la metro