• Liga 1, etapa a 21-a: Dinamo - Voluntari (azi, ora 20:00, Digi Sport 1)
  • Box Ekaterinburg: Cristian Ciocan - Alexander Povetkin (vineri, ora 18:00, Digi Sport 2)

Membrii din Asociația Cluburilor din Europa (ECA) vor cere celor de la UEFA să monitorizeze îndeaproape activitatea clubului Paris Saint Germain și să analizeze transferul lui Neymar. Ei cer ca fair play-ul financiar să fie respectat cu strictețe. Acum că se bucură și de sprijinul La Liga, cluburi importante din Europa vor depune o plângere comună la UEFA în acest sens.

Nasser Al Khelaifi, președinte lui PSG, și Josep Maria Bartomeu, omologul său de la Barcelona, s-au intersectat joi, la Madrid, pentru prima oară după mutarea lui Neymar la vicecampioana Franței. Ambii fac parte din Comitetul Executiv al Asociației Cluburilor Europene (ECA), care s-a reunit la hotelul Phoenix din Madrid. Alături de ei, la întâlnire au participat reprezentanții mai mulor cluburi importante din Europa, precum Real Madrid, Juventus, Bayern Munchen, Olympique Lyon, Arsenal sau Manchester United.

”Bartomeu și Al Khelaifi nici măcar nu și-au vorbit. În același timp este adevărat că în timpul reuniunii, în mod public, nimeni nu l-a acuzat de nimic pe președintele de la PSG pentru transferul lui Neymar. Dar pe coridoarele hotelului toată lumea vorbea de transferul lui Neymar și cum PSG a rupt piața în două. Nimeni nu mai stă liniștit, este panică peste tot. Există panica petrodolarilor și frica multora că PSG sau orice alt club important poate da oricând o lovitură asemănătoare. Multora le este imposibil să concureze din acest punct de vedere economic”, a spus o sursă sigură care a participat la reunire pentru un ziar din Spania.

Printre cluburile cu greutate care au participat la reunire au fost Real Madrid (reprezentată de vice-președintele Pedro Lopez Jimenez), Juventus (Andrea Agnelli), Manchester United (Edward Woodward), Arsenal (Ivan Gazidis) și Olympique Lyon (Jean-Michel Aulas). Președintele ECA este Karl-Heinz Rummenigge (Bayern Munchen), care tocmai a anunțat la Madrid că demisionează din funcție. ”Rummenigge consideră că transferul anunțat de PSG va provoca un război între marile cluburi europene și a ales să plece“, a spus aceeași sursă. Noul președinte al ECA va fi ales la reunirea viitoare care va avea loc pe data de 5 septembrie de la Geneva (Elveția). ”Ceea ce ne așteaptă nu este ușor. Multe echipe se tem că PSG sau alte cluburi vor urma ”cazul Neymar“ și vor provoca un război al prețurilor și al salariilor uriașe cu care cluburile tradiționale nu vor putea ține pasul. Din acest motiv se caută modalități de a stopa astfel de transferuri și există un plan comun în acest sens”.

Un grup de echipe afiliate ECA și care au participat la reunirea de joi sunt decise să se alinieze împotriva PSG. Ele consideră că ”un transfer să fie agreat de ambele părți, de comun acord între cluburi, dar acest lucru va fi ceva imposibil dacă în joc intervin petrodolarii. Jucătorii în aceste cazuri se duc unde sunt plătiți cel mai mult și echipele mai mici nu pot concura cu o putere financiară cum are PSG și Qatar”.

Cluburi din ECA sunt în favoare de a prezenta o plângere comună la UEFA pentru a cere îndeplinirea fair play-ului financiar.

Ei au găsit că dacă UEFA nu le va acorda atenție și nu vor pune în practică luarea de măsuri și respectarea fair-play-ului financiar se vor adresa altor foruri internaționale unde vor să denunțe PSG pentru concurență neloială.