• Fotbal, Liga 2, etapa a 18-a: Mioveni - Hermannstadt (luni, 18:00, Digi Sport 1)
  • Fotbal, Liga 1, etapa a 18-a: Voluntari - Viitorul (luni, 20:45, Digi Sport 1)

Odată cu schimbarea patronatului, la Olympique Marseille a început reconstrucția, iar primele mișcări au fost instalarea antrenorului Rudi Garcia și a unui nou director sportiv: Andoni Zubizarreta.

Fostul portar și conducător al Barcelonei a fost prezentat joi în noua funcție pe Stade Velodrome, unde îl înlocuiește pe Gunter Jacob, plecat miercuri din cadrul clubului.

Obiectivul de la OM este schimbarea nucleului de jucători, începând cu finalul acestui sezon, iar primele semne indică o infuzie de fotbaliști din campionatul Spaniei, cel pe care este specializat Zubizarreta. Din sezonul viitor, obiectivul celor de la Marseille va fi câștigarea titlului în Ligue 1.

"Sunt fericit să mă alătur unui club cu atâta personalitate precum Marseille. Sper că mă voi ridica la înălțimea încrederii care mi se arată. Pentru mine, Marseille e un club care respiră fotbal, cu un suflet mare și o inimă mare. Cunosc foarte bine La Liga, dar mă uit și la jucătorii din Ligue 1, aici e o piață foarte bună de fotbaliști", a declarat andoni Zubizarreta, la prezentarea oficială.

"Foarte puțini sportivi de performanță au un CV atât de lung și impresionant ca Andoni Zubizarreta. Cu 4 participări la Cupa Mondială ca titular în poarta Spaniei și aproape 20 de ani petrecuți la cluburi ca Barcelona și Bilbao, Andoni aduce cu sine o expertiză excepțională. A muncit din greu să câștige respectul și încredrea celor mai mari jucători ca director sportiv. Vom construi o echipă care să o ducă pe Marseille către succes și noi înălțimi", a spus și omul de afaceri Frank McCourt, noul patron al clubului.

Zubizarreta (55 de ani) a fost director sportiv la Barcelona timp de 4 ani și jumătate și a plecat de pe Camp Nou în ianuarie 2015, demis de președintele Josep Maria Bartomeu, cel care îl și adusese, de altfel. Lui Zubizarreta i s-au reproșat transferurile din ultimul an petrecut la Barcelona, cu jucători care n-au confirmat sau nu s-au portivit stilului Barcelonei, cele mai vehemente proteste fiind la adresa aducerii lui Thomas Vermaelen, care a venit accidentat, nu a jucat niciun minut în primul an pe Camp Nou și nu a reușit să se impună nici atunci când starea medicală i-a permis să joace.

Cu toate acestea, Zubizarreta a fost și unul dintre cei care au contribuit la transferul lui Luis Suarez, care a devenit unul dintre cei mai de succes nouari ai grupării catalane și o componentă de bază a echipei lui Luis Enrique, membru al tripletei Messi - Suarez - Neymar, care a doborât record după record în ultimele două sezoane.

Joi, Zubizarreta a venit la centrul de antrenament cu taxiul, postirivit unui videoclip postat de club pe contul oficial de Twitter.