• Fotbal, Liga 1, etapa a 18-a: Dinamo - CFR Cluj (azi, 21:45, Digi Sport 1)
  • Handbal, Liga Campionilor: CSM Bucureşti - Vistal Gdynia (azi, 16:00, Digi Sport 1)

UEFA a deschis o investigaţie formală împotriva clubului francez Paris Saint-Germain pentru a constata dacă regulamentele privind fair-play-ul financiar au fost încălcate.

Clubul din Ligue 1 l-a transferat pe atacantul brazilian Neymar de la Barcelona pentru 222 milioane de euro în august, iar apoi şi-au asigurat serviciile atacantului francez Kylian Mbappe, pentru care va plăti sezonul viitor suma de 180 milioane de euro, cu tot cu bonusuri. Mbappe va juca sub formă de împrumut de la Monaco în acest sezon, dar PSG poate activa la finalul sezonului o clauză de cumpărare, pentru a evita să plătească acum suma de 180 milioane euro.

Fair-play-ul financiar impune sancţiuni cluburilor de fotbal care cheltuie mai mult de cât încasează din vânzarea jucătorilor, o politică impusă de UEFA pentru a preveni ca patronii bogaţi să cumpere succesul prin distorsionarea pieţei de transferuri. Cluburile care încalcă fair-play-ul financiar riscă în ultimă instanţă eliminarea din cupele europene, dar până în prezent UEFA a încercat să negocieze amiabil cu cei care au violat această politică.

PSG şi Manchester City au scăpat de restricţii abia în aprilie 2017. În 2014 ele au fost amendate cu 60 milioane euro şi au primit recomandarea să-şi reducă numărul de jucători din loturi, iar cluburile au acceptat ca în următoarele două sezoane să reducă cheltuielile pentru transferuri. UEFA a anunţat în aprilie 2017 că cluburile în cauză şi-au atins obiectivele şi nu mai au alte restricţii.

UEFA a confirmat oficial că a deschis o investigație formală asupra clubului din capitala Franței.

”Camera Investigatorie a Corpului de Control Financiar asupra Cluburilor de la UEFA a deschis o investigație formală asupra clubului Paris Saint-Germain, care face parte din monitorizarea cluburilor aflate sub regulile Fair Play-ului Financiar.

Investigația se va concentra asupra respectării de către club a cerințelor impuse, în special în lumina activității recente de pe piața transferurilor. În lunile următoare, Camera Investigatorie se va întâlni în mod constant pentru a evalua în mod constant toată documentația aferentă acestui caz. UEFA consideră Fair Play-ul Financiar care fiind crucial în guvernarea mecanismului care asigură sustenabilitatea financiară a fotbalului european la nivel de club.

UEFA nu va face comentarii ulterioare referitoare la această investigație pe parcursul desfășurării ei”, au mai anunțat cei din cadrul forului de la Nyon condus de slovenul Aleksandar Ceferin”, a anunțat forul european.