• România, Liga 1, Etapa 22: Craiova - CFR Cluj (sâmbătă, ora 20:30, Digi Sport 1) şi FCSB - Viitorul (duminică, ora 20:00, Digi Sport 1)
  • Spania, La Liga, Etapa16: Barcelona - Deportivo (duminică, ora 21:45, Digi Sport 2)

După ce brazilianul Kenedy (21 de ani) a postat pe contul său de Instagram mai multe mesaje considerate rasiste de către chinezi, asiaticii au reacționat dur la adresa ”albaștrilor”, iar publicația de casă a Partidului Comunist Chinez, The People's Daily, a anunțat că clubul londonez a devenit ”persona non grata” în țara asiatică.

Cel mai bine e să-ți ții gura închisă, când creezi probleme. Dacă nu înveți să-i respecți pe ceilalți, niciodată nu vei câștiga respectul celorlalți. Kenedy continuă să se apere și să-și ceară scuze, iar comunicatul lui Chelsea arată asta. Oamenii ospitalieri din China nu au plăcerea să primească astfel de oaspeți. Prin urmare, Chelsea va fi tratată ca 'persona non grata' în viitor”, au scris cei de la The People's Daily, asta deși clubul, cât și jucătorul și-au exprimat regretele pentru ceea ce s-a întâmplat.

Mai mult decât atât, conform Goal.com, autoritățile guvernamentale au ordonat presei din China să ”scoată toate știrile legate de Chelsea de pe paginile principale ale site-urilor lor și de pe aplicațiile de știri”. În plus, o sursă apropiată de Ministerul Afacerilor Externe din China a precizat pentru Goal că există posibilitatea suspendării lui Chelsea în țara asiatică, însă, în acest moment, ei doar ”monitorizează îndeaproape situația”.

Ultimele reacții din China i-au determinat pe cei de la Chelsea să vină cu noi clarificări, ei postând un lung comunicat, atât în engleză, cât și în chineză, pe site-ul oficial.

Chelsea Football Club își prezintă scuzele față de poporul chienze pentru postările ofensatorii din social media ale unui jucători.

Pe 22 iulie, Chelsea a avut parte de o primire caldă și prietenoasă din partea fanilor chinezi pe Stadionul Național. Cu toate acestea, am fost surprinși și dezamăgiți că, înainte cu o zi, unul dintre tinerii noștri jucători, Kenedy, a postat anumite mesaje pe unul dintre conturile sale din social media care a adus o mare ofensă și a rănit sentimentele oamenilor din China.

Din păcate, chiar dacă el a șters acele mesaje rapid și și-a cerut scuze, iar clubul și-a prezentat, de asemenea, scuzele, pe canalele chinezești de social media, anumite probleme deja au fost cauzate. Chelsea Football Club își prezintă încă o dată scuzele în mod solemn și sincer.

Acțiunile lui Kenedy reprezintă o greșeală și el va învăța foarte mult din aceasta. Comportamentul său nu reprezintă întreaga echipă și nu se aliniuază cu marile așteptări ale clubului față de tinerii jucători. El a fost aspru pedepsit.

Toată lumea din cadrul clubului are un respect uriaș și o admirație față de China și își iubește fanii chinezi. Asta pentru că impactul negativ și ceea ce s-a întâmplat în ultimele două zile ne-a șocat și întristat”, a postat clubul pe site-ul oficial.

Înainte de meciul pe care Chelsea l-a câștigat cu 3-0 în fața lui Arsenal, la Beijing, Kenedy a postat două imagini temporare pe Instagram: una cu un om de ordine chinez, care părea că doarme (alături de mesajul: ”Trezește-te, China. Idiotule”) și un selfie cu mesajul ”Porra China” (”porra” este un cuvânt vulgar în portugheză, similar cu ”f**k” în engleză).

Apostrofat pe durata meciului cu Arsenal, brazilianul lui Chelsea și-a cerut apoi scuze, alături de club: ”Salut prieteni, vreau doar să spun că-mi pare rău dacă cineva a fost supărat, pentru că am folosit expresia porra, nu a fost o urmă de rasism, doar o expresie... Vă îmbrățișez”.

Postările lui Kenedy de pe Instagram

ROGRAMUL TRANSMISIUNILOR DIGI SPORT