• Fotbal, Liga 2, etapa a 18-a: Mioveni - Hermannstadt (azi, 18:00, Digi Sport 1)
  • Fotbal, Liga 1, etapa a 18-a: Voluntari - Viitorul (azi, 20:45, Digi Sport 1)

De multe ori, în spatele avantajelor aduse de cariera de fotbalist poate sta o dramă. Cazul spaniolului Santi Cazorla este cea mai bună dovadă.

Mijlocaşul de 32 de ani nu a mai jucat de peste un an, de pe 19 octombrie 2016, când s-a aflat pe teren în victoria cu 6-0 a lui Arsenal cu Ludogorets Razgrad, din Liga Campionilor. Azi, cotidianul Marca a spus povestea calvarului pe care îl trăieşte ibericul.

Ziarul din Madrid a avut pe prima pagină o imagine înfricoşătoare, cea a gleznei lui Cazorla. Fostul jucător al lui Villarreal a suferit mai multe operaţii în ultimii doi ani, iar unii medici i-au spus chiar că riscă să nu mai poată merge.

"Dacă vei apuca să te mai plimbi prin grădină cu fiul tău ar trebui să fii mulţumit", a fost ceea ce a auzit Cazorla, la un moment dat în lungul şi dificilul drum pe care l-a parcurs.

Problemele mijlocaşului au început pe 10 septembrie 2013, într-un amical Spania-Chile disputat la Geneva. În timpul acelui meci s-a accidentat la glezna dreaptă şi s-a ales cu o fisură a osului. De atunci, a trebuit să se înveţe cu durerea şi să traiască alături de ea.

"Iniţial am suportat-o puţin mai bine. Dacă mă încălzeam, puteam juca, dar la pauză, când mă mai răceam, începeam să plâng", a povestit Cazorla.

Pe 5 decembrie 2015, s-a operat la genunchiul stâng, din cauza unei rupturi a ligamentului încrucişat, iar după un an a suferit o altă intervenţie chirurgicală, la tendonul lui Ahile de la piciorul drept. Dar ceea ce trebuia să fie o pauză de doar trei săptămâni i-a pus cariera în pericol.

Firele i-au fost scoase o lună mai târziu, iar operaţia s-a deschis de mai multe ori, astfel că jucătorul a trebuit să treacă prin opt operaţii în doar un an. Putea chiar să-şi piardă piciorul, din cauza unei cangrene care a dus la pierderea a opt centimentri din tendon.

Medicii au descoperit existenţa unei bacterii agresive care a dus la infecţie. Doctorul Mikel Sanchez, care s-a ocupat de cazul său, a afirmat că nu a mai văzut aşa ceva. În luna mai a acestui an a avut loc ultima intervenţie chirurgicală, iar în prezent recuperarea decurge bine.

Dar urmele au rămas. Pentru a-i reface piciorul, a fost nevoie de o grefă de pe antebraţ, acolo unde Cazorla avea tatuat numele fiicei sale. Acum, visează la revenirea pe teren. În noiembrie anul trecut, Arsenal i-a prelungit contractul până în 2018, iar spaniolul este optimist că va putea juca din nou la începutul anului viitor.

Deocamdată, se află în Salamanca, din iulie, şi locuieşte într-un hotel. "Familia mea încă e la Londra, copiii mei au început şcoala acolo. Să fiu singur aici e cel mai greu lucru", spune Cazorla, care a dezvăluit că primeşte mesaje de la colegii de la naţională. Iniesta, Silva sau Villa îi scriu zilnic, ajutându-l să-şi păstreze optimismul şi să privească spre momentul în care va putea juca din nou.