• La liga, etapa 13: Real Madrid - Malaga (sâmbătă, Digi Sport 2, ora 17:15) şi Valencia - Barcelona (duminică, Digi Sport 2, ora 21:45)
  • Fotbal, Liga 1, etapa a 19-a: Botoşani - Craiova (vineri, 20:45, Digi Sport 1) şi Astra - FCSB (duminică, 20:45, Digi Sport 1)

Alexandru Maxim a redevenit o prioritate pentru Swansea. "Lebedele" încearcă să îl transfere în această iarnă pe fotbalistul român de 25 de ani.

Ajuns în Germania, la Stuttgart, la începutul anului 2013, contra sumei de 1,5 milioane de euro, Maxim a avut un start fulminant. Uşor-uşor s-a "stins" însă şi nu a mai reprezentat soluţie pentru primul "11" al şvabilor, indiferent de numele antrenorului. Armin Veh l-a trimis de doar 9 ori pe teren ca titular, tot de 9 ori şi Alexander Zorniger, iar actualul tehnician, Jurgen Kramny, de numai 5 ori.

Ca atare, fostul jucător al Pandurilor caută o nouă provocare, o echipă la care să evolueze constant şi la care să îşi arate calităţile. Dorit şi în vară de Swansea, Maxim a reintrat pe radarul galezilor.

Pe walesonline.co.uk se face o analiză a posibilelor transferuri pe care Swansea le poate face în această iarnă. Cap de listă este românul, despre care s-a scris încă de săptămâna trecută că ar fi fost surprins în Marea Britanie.

"Alexandru Maxim este un jucător pe care Swansea l-a dorit încă din vară, dar cluburile nu s-au înţles. Mijlocaşul ofensiv al lui Stuttgart a semnat prelungirea contractului, însă rămâne o prioritate pentru clubul de pe Liberty", notează sursa citată.

Pe locul 17 în campionat, la doar două puncte de retrogradare şi cu o ofensivă în piuneze (17 goluri marcate, doar ultima clasată, Aston Villa, a marcat mai puţin - 16 goluri-), Swansea caută variante care să îi asigure liniştea. Alan Curtis are nevoie neapărat de întăriri de la mijloc în sus, mai ales că în presa britanică se scrie intens despre iminentele plecări din lotul "lebedelor": Jonjo Shelvey e dorit de Crystal Palace şi Newcastle, Franck Tabanou se va întoarce aproape sigur la St Etienne, neadaptându-se, în timp ce Gomis, folosit tot mai rar, are o ofertă din Qatar.

12 goluri şi 23 de pase de gol a reuşit Maxim în trei ani de când e la Stuttgart.

6,5 milioane de euro a fost oferta din vară a lui Swansea. Mijlocaşul câştigă la Stuttgart 1,5 milioane de euro pe an.

Transferul în Premier League at putea reprezenta un nou început pentru Maxim, dar şi o veste excelentă pentru naţională. În ultima perioadă, fotbalistul şi-a pierdut statutul de titular de drept, ca urmare a faptului că nu joacă la echipa de club. Rămâne de văzut însă cum s-ar adapta într-un campionat care pune accent pe fizic chiar mai mult decât Bundesliga.

Alexandru Maxim s-a născut pe 8 iulie 1990, la Piatra Neamț, iar cariera și-a început-o la echipa locală Olimpia. A mai evoluat la Ardealul Cluj, înainte de a se transfera în Spania, la Espanyol Barcelona, în 2007. Aici a jucat la echipa B a clubului, apoi a fost împrumutat la Badalona, iar în 2011 a semnat la Pandurii. Din 2013 joacă pentru VfB Stuttgart.