• Fotbal, Liga 2, etapa a 18-a: Mioveni - Hermannstadt (azi, 18:00, Digi Sport 1)
  • Fotbal, Liga 1, etapa a 18-a: Voluntari - Viitorul (azi, 20:45, Digi Sport 1)

 

Miliardara Amanda Staveley a făcut o ofertă de 300 de milioane de lire (335 de milioane de euro) pentru cumpărarea lui Newcastle. Actualul patron al "coţofenelor", Mike Ashley, a anunţat luni că vrea să vândă clubul englez de fotbal. Conform mediei britanice, s-a ajuns la un acord de principiu.

Cea mai de succes femeie de afaceri din Marea Britanie este gata să îşi diversifice aria de business. Firma unde Staveley este CEO, PCP Capital Partners, are o cifră de afaceri de 28 de miliarde, iar doamna de 44 de ani este extrem de cunoscută pentru relaţiile avute în Orientul Mijlociu.

De altfel, ea a fost în prima linie în 2008, când s-a negociat preluarea lui Manchester City de către Sheik Mansour. În acelaşi timp, a avut un rol decisiv în investiţiile de 7,3 miliarde ale şeicilor din Abu Dhabi şi Qatar în Barclays (celebra bancă multinaţională, care sponsorizează Premier League).

Din primele semnale, Mike Ashley ar fi cerut aproximativ 380 de milioane de euro pentru a bata palma, însă părţile au ajuns la un consens de principiu pentru 334 de milioane de euro. În acest moment nu se ştie cu exactitate dacă Amanda va juca un rol de intermediar sau se va implica activ în viaţa echipei de pe St James' Park.

În vârstă de 53 de ani, miliardarul englez (averea sa cifrată la 2,8 miliarde) a preluat clubul de pe St James' Park în 2007, plătind 55 de milioane de lire. Deşi planul era, pe hârtie, unul grandios, dorind să readucă formaţia la strălucirea de altă dată, el a eşuat în proiectul său. Acum, după ce a readus echipa pe prima scenă a fotbalului britanic, Ashley e dispus să renunţe la acţiuni, pentru suma corectă. Se estimează că până de Crăciun cei supranumiţi "coţofenele" vor avea un patron nou.

''Newcastle United are nevoie de o direcţie clară care să-i aducă strălucirea şi succesul pe viitor. Pentru a-i oferi clubului cea mai bună oportunitate de a-şi securiza poziţia şi a fi făcute investiţiile necesare care să-l ducă la următorul nivel, considerăm că cel mai bun lucru pentru echipă este să fie pusă în vânzare'', a menţionat Mike Ashley într-un comunicat de presă.

Newcastle United, antrenată de Rafa Benitez, este pe locul 9 în Premier League, cu 11 puncte în 9 meciuri, dar în ultimii 10 ani, perioadă în care patron a fost Ashley, a retrogradat de două ori în eşalonul valoric inferior.