• România, Liga 1, etapa a 22-a: Astra - Botoşani (vineri, 20:00, Digi Sport 1)
  • Box Ekaterinburg: Cristian Ciocan - Alexander Povetkin (vineri, ora 18:00, Digi Sport 2)

București nu este singura capitală europeană care are probleme înainte de startul lucrărilor pentru un nou stadion. În Italia, autoritățile au amânat din nou construcția noii arene a celor de la AS Roma.

La cererea primăriei, proiectul pentru Stadio Della Roma a fost modificat în mai multe rânduri. Din cauza schimbărilor, trebuie discutat într-o nouă ședință, în septembrie. Indiferent de rezultatul dezbaterii de luna viitoare, noutățile i-au făcut pe italieni să anunțe deja că planul președintelui clubului, James Pallotta, de a începe lucrările înainte de finalul lui 2017, a fost dat peste cap.

"Rămân probleme critice pentru aspecte importante, care au nevoie de mai multe investigații. Modificările au pus mai puțin accent pe impactul urban adus zonei Tor di Valle și reduc, de asemenea, resursele pentru clădirile publice. Din aceste motive, mai multe administrații cer să revadă și să îmbunătățească proiectul în privința unor aspecte precum transportul public. În septembrie, noua conferință va face un anunț definitiv pentru întregul proiect, în concordanță cu modificările deja primite și bazată pe observațiile mai multor administrații", au precizat autoritățile din Roma.

În prezent, AS Roma şi Lazio joacă pe Stadio Olimpico, care are o capacitate de 72.000 locuri, dar giallorossi vor să se mute în propriul fief în anii următori. Planul noii arene a fost dezvăluit în martie 2014 şi iniţial se credea că va fi construită la timp pentru sezonul 2016/2017. Numărul de locuri este de 52.500, dar tribunele se pot extinde până la 60.000 locuri, la meciurile importante.

Proiectul noului stadion are nevoie de o finanţare de 1,6 miliarde de euro, care include şi fonduri de la stat de 200 de milioane de euro, fapt pentru care şi-a atras numeroase critici. Locaţia noii arene din Tor di Valle este la jumătatea distanţei dintre centrul Romei şi aeroportul Leonardo da Vinci. Lucrările au fost deja amânate ani de zile, din cauza tergiversărilor cu aprobarea pentru stadion, centrul de antrenament, zonele de afaceri şi parcul de distracţii.

Autoritățile din capitala Italiei se gândesc deja la câștiguri și se așteaptă venituri de până la 20 de miliarde de euro în primii 10 ani de la inaugurare, potrivit unui studiu realizat de Facultatea de Economie din cadrul Universităţii Sapienza.

În România, stadionul lui Dinamo este cel mai "fierbinte" subiect al momentului. Miercuri, acționarul majoritar al clubului, Ionuț Negoiță, împreună cu directorul general Adrian Mutu, au avut o întrevedere cu ministrul de Interne Carmen Dan și președintele Clubului Sportiv Dinamo, Monica Iagăr.

5,7 miliarde de euro sunt încasările estimate doar pentru primii 3 ani de după deschiderea noii arene, 12,5 în primii 6 ani şi 18,5 în primul deceniu.

1,4 miliarde de euro vor veni doar din taxe în primii 9 ani după finalizarea construcţiei stadionului.

Vechiul proiect pentru Stadio della Roma

Stadion Roma