• Fotbal, Liga 1, etapa a 18-a: Dinamo - CFR Cluj (azi, 21:45, Digi Sport 1)
  • Handbal, Liga Campionilor: CSM Bucureşti - Vistal Gdynia (azi, 16:00, Digi Sport 1)

Lazio riscă să primească o sancţiune dură din partea federaţiei italiene, după un caz de antisemitism care a scandalizat Italia.

Mai multe abţibilduri cu Anne Frank îmbrăcată în tricoul celor de la AS Roma şi inscripţii "romanista ebreo" (romanist evreu) au fost descoperite în Peluza Sud de pe Stadio Olimpico, acolo unde stau de obicei fanii giallorossilor.

În condiţiile în care Peluza Nord a arenei din capitala Italiei a fost închisă la meciul Lazio - Cagliari 3-0, din cauza comportamentului fanilor la partida cu Sassuolo, câştigată cu 6-1 pe 1 octombrie, oficialii biancoceleşti au decis să deschidă cealaltă peluză a stadionului, unde s-a putut intra în schimbul unui bilet cumpărat la un preţ simbolic - un euro.

Astfel, nucleu dur al ultraşilor laziali a profitat şi a intrat pe "teritoriul inamic", fără a uita să lase în urmă câteva "amintiri".

"Aceasta nu este o peluză, acesta nu este fotbal, acesta nu este sport. Afară cu antisemitismul de pe stadioane", a scris liderul comunităţii evreieşti din Roma, Ruth Dureghello, pe contul său de Twitter. Aceasta a postat şi o fotografie a abţibildurilor care o înfăţişează pe Anne Frank în tricoul Romei.

Anne Frank este una dintre cele mai cunoscute victime ale nazismului. Ea şi familia ei au fost nevoiţi să fugă din Germania în Olanda, unde s-au ascuns într-un imobil din Amsterdam, între 1942 şi 1944, înainte de a fi descoperiţi de forţele de ocupaţie naziste şi deportaţi în lagăre de concentrare.

În vârstă de doar 15 ani, Anne Frank a murit în lagărul de la Bergen-Belsen, la începutul anului 1945. A lăsat totuşi în urmă un jurnal, care a devenit una dintre cele mai importante piese ale literaturii Holocaustului, iar autoarea este în prezent un simbol al victimelor făcute de nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

În condiţiile în care suporterii lui Lazio sunt recidivişti, nu este exclus ca echipa la care evoluează şi Ştefan Radu să joace un meci sau mai multe cu porţile închise, scrie Gazzetta dello Sport. În acelaşi timp, liderul unui partid de stânga, Nicola Fratoianni, a propus ca cei găsiţi vinovaţi să fie obligaţi să memoreze Jurnalul Annei Frank.

Ultraşii lui Lazio sunt cunoscuţi pentru rasismul şi antisemitismul lor. În trecut, la derby-urile cu AS Roma, suporterii biancocelesticlor au afişat mai multe bannere agresive la adresa rivalilor.

"Auschwitz e ţara voastră, cuptoarele sunt casele voastre" sau "Echipă de negri, peluză de evrei" sunt doar două dintre mesajele care i-au adus tifoseriei laziale o nefericită notorietate.

Jucătorii lui Lazio, în vizită la sinagogă

Pentru a se delimita de comportamentul propriilor fani, preşedintele lui Lazio, Claudio Lotito, şi doi dintre jucătorii echipei, Wallace şi Felipe Anderson, au vizitat sinagoga din Roma, într-un gest simbolic, anunţă Gazzetta dello Sport.