• România, Liga 1, etapa a 22-a: Astra - Botoşani (vineri, 20:00, Digi Sport 1)
  • Box Ekaterinburg: Cristian Ciocan - Alexander Povetkin (vineri, ora 18:00, Digi Sport 2)

UPDATE 21:38 Uniunea Europeană de Gimnastică (UEG) a anunţat, la puţin timp după încheierea calificărilor, că gimnasta Cătălina Ponor nu va mai evolua în finala de la sol, după ce nota la dificultatea exerciţiului i-a fost declasată cu o jumătate de punct. Astfel, noua notare este 13,066, în loc de 13,566, cu care s-a clasat pe locul 10 şi a ratat astfel finala.

Scorul D (al dificultăţii) la sol al Cătălinei Ponor a fost declasat cu o jumătate de punct din cauza absenţei unui element obligatoriu cerut. Nota revizuită este 13.066, cu care ocupă locul 10. În finală va merge Pauline Schaefer”, a anunţat UEG, după încheierea calificărilor de joi.

Cătălina Ponor a obţinut nota 13,566, locul 4 în calificările de la sol, dar la finalul unei diagonale a exerciţiului a pierdut un element obligatoriu.

Înainte de a afla vestea, Ponor declara presei: ”Pentru mine a fost important să mă calific, pentru mine, cât s-a putut, a fost un concurs de verificare, iar în finale sper să reuşim să dăm tot ce putem. Se poate mai bine, având în vedere că la sol nu mi-am făcut o cerinţă, am avut zecimi în minus, iar la bârnă am pierdut foarte mult, pentru că nu am făcut legări. Pentru mine nu a contat ce notă sau pe ce loc a fost, important a fost să mă calific, iar la finală o să fac cum ştiu că pot să fac”.

Ca urmare a deciziei arbitrelor de la sol, Cătălina Ponor va evolua, duminică, doar în finală la bârnă, unde a avut tot a patra notă (14.066).


Cătălina Ponor s-a calificat în finalele de la bârnă şi sol, iar Larisa Iordache în finala de la bârnă, la Campionatele Europene de la Cluj-Napoca. 

Olivia Cîmpian şi Ioana Crişan s-au calificat în finala de la individual-compus.

Crişan a obţinut un total de 50,199 puncte, cu care s-a clasat pe locul 29, iar Cîmpian a fost pe locul 26, cu 50,481 puncte.

Chiar dacă nu s-au aflat în primele 24 de locuri, calificante în finală, cele două vor evolua în ultimul act datorită faptului că există limitarea de participare în finale de câte două gimnaste din fiecare ţară, astfel că sportivele calificate au ajuns până la locul 31.

Ioana Crişan (15 ani) şi Olivia Cîmpian (16 ani) sunt debutante la o competiţie de mare anvergură, la senioare.

Notele obţinute de gimnastele tricolore în calificările de joi sunt:

Sol – Ioana Crişan 12.566, Olivia Cîmpian 12.966, Cătălina Ponor 13.566;
Sărituri – Ioana Crişan 13.600, Olivia Cîmpian 14.233;
Paralele – Ioana Crişan 13.033, Olivia Cîmpian 11.466, Larisa Iordache 13.833;
Bârnă – Ioana Crişan 11.000, Olivia Cîmpian 11.816, Larisa Iordache 14.566, Cătălina Ponor 14.066.

În urma rezultatelor, în finalele pe aparate de sâmbătă şi duminică s-au calificat Cătălina Ponor, la bârnă şi sol (după ce s-a clasat pe locul 4 în ambele probe în calificări), iar Larisa Iordache în finală la bârnă (locul 1 în calificări).

Larisa Iordache nu a mai concurat la Campionatele Europene din 2014, când a cucerit patru medalii (două de aur, una de argint şi una de bronz), având în total 11 medalii continentale, dintre care cinci de aur.

Cătălina Ponor (12 medalii europene, dintre care şapte de aur) a obţinut ultimele distincţii continentale în 2016 – bronz la bârnă şi la sol.

Cel mai bun punctaj obţinut în calificări a fost obţinut de britanica Elissa Downie (56.198 puncte).

Sunt mulţumit de evoluţia lor, cred în ele şi cred că la Mondialele din toamnă se vor prezenta mult mai bine. Încă avem foarte mult de muncit”, a declarat antrenorul coordonator al lotului de la Deva, Nicolae Forminte, după evoluţiile Ioanei Crişan şi Oliviei Cîmpian.

În privinţa Larisei Iordache şi a Cătălinei Ponor, Forminte a comentat: ”Nu mai poţi să spui că ai aşteptări de la ele, ci certitudini, mă aştept să-şi facă integralele, iar în finale pot obţine medalii”.

La masculin, România va avea un singur reprezentant în finale – Marian Drăgulescu – la sol (locul 2 în calificările de miercuri) şi sărituri (locul 1).

Vineri se vor decerna primele medalii, în urma concursurilor la individual-compus (masculin şi feminin, 13.00 – 19.30), iar sâmbătă şi duminică vor avea loc finalele pe aparate. Sâmbătă sunt programate finalele la sol, cal cu mânere, inele (masculin), respectiv sărituri şi paralele (feminin, 13.30 - 16.40), iar duminică la sărituri, paralele, bară (masculin) şi bârnă şi sol (feminin, 13.30-16.40).

Obiectivul delegaţiei României este de câştigare a două-trei medalii.

La competiţia de la Cluj-Napoca participă 274 de gimnaşti din 37 de ţări (168 gimnaşti şi 106 gimnaste), alături de aproape 450 de antrenori, medici, arbitri şi oficiali.

CE din luna aprilie revin în România la exact 60 de ani de la prima ediţie, care s-a desfăşurat la Sala Floreasca din Bucureşti. Pe atunci, competiţia se numea Cupa Europei.

La ultima ediţie a CE individuale, în 2015 (Montpellier), gimnaştii români au cucerit două medalii: Marius Berbecar – argint la paralele şi Andreea Munteanu – aur la bârnă.