• Fotbal, Liga 2, etapa a 18-a: Mioveni - Hermannstadt (azi, 18:00, Digi Sport 1)
  • Fotbal, Liga 1, etapa a 18-a: Voluntari - Viitorul (azi, 20:45, Digi Sport 1)

Sportiva ucraineancă Tatiana Constantinova Guțu, medaliată cu aur la individual compus în 1992 la Jocurile Olimpice de la Barcelona, îl acuză pe fostul campion mondial, Vitali Scherbo, că a violat-o când avea doar 15 ani. Ea și-a acuzat de asemenea doi foști colegi, pe Tatiana Toropova, colega de echipa, și pe Rustam Saripov, că au ştiut de ceea ce se întâmplă şi nu au reacționat în niciun fel.

Tatiana Constantinova Guțu este o fostă gimnastă ucraineancă, anterior sovietică, campioană olimpică a Jocurilor Olimpice de vară din 1992 de la Barcelona. Este cunoscută pentru trucurile sale, unele dintre cele mai dificile în gimnastica artistică. Născută la Odessa, într-o familie ucraineană de origine moldovenească/basarabeană, Guțu a început să practice gimnastica la vârsta de șase ani. Ea a devenit membru al echipei olimpice naționale a Uniunii Sovietice în anul 1988. Primul ei concurs major a fost Campionatul Mondial de Gimnastică artistică din anul 1991, desfășurat la Indianapolis, unde s-a clasat pe primul loc cu echipa URSS, plus două medalii de argint (individual) în probele - bare și bârnă.

La începutul anului 1992, Guțu a câștigat probele invidual compus la sărituri și bârnă, la Campionatul European. Fiind cea mai de succes gimnastă la turneul european, Tatiana a fost considerată principala favorită la Jocurilor Olimpice. Dar cu toate acestea, Guțu a ratat finala acestui eveniment. În preliminariile olimpice, ea a căzut de la bârnă, coborând pe locul nouă.

După încheierea carierei în 1993 Guțu a plecat în Statele Unite, unde a devenit antrenoare.

Acum, după mai bine de 20 de ani, femeia a scris pe Facebook că a fost violată de Vitaly Scherbo, o legendă a gimnasticii din U.R.S.S., în timpul competiției de la Stuttgart, desfășurată în 1991.

”Acesta este actul meu de curaj după 27 de ani. Tatiana Toropova , te-am crezut prietena și coechipiera mea, mulțumesc că nu ai fost destul de curajoasă pentru mine când aveam mai multă nevoie de tine, când trebuia să lupți pentru drepturile femeilor și pentru "Nu înseamnă nu". Ai fost acolo, ai auzit tot și nu m-ai apărat...”, a scris Tatiana Guțu pe pagina ei oficială de Facebook.

”Ruslam Șaripov, mulțumesc că ai fost un bun prieten și nu m-ai protejat de amicul tău, pe mine , o fetiță de 15 ani. El m-a violat la Stuttgart în 1991. Vitaly Scherbo, tu ești monstrul care m-a ținut în propria mea închisoare, care m-a făcut să-mi fie frică mulți ani. Știu că o să negi, dar detaliile mele sunt mai puternice decât cuvintele tale. Sunt mai puternică decât oricând, nu mă mai poți învinge. Acesta este povestea mea de Cenușăreasă. Îți voi supraviețui și voi sprijini pe oricine vrea să vorbească despre tine”, a mai scris fosta gimnastă pe rețeaua de socializare.

Scherbo s-a născut la Minsk, în Belarus, în 1972 și a câștigat nu mai puțin de zece medalii olimpice.

Medalii olimpice Tatiana Guțu

Gimnastică

Aur Barcelona 1992 echipe

Aur Barcelona 1992 individual compus

Argint Barcelona 1992 paralele inegale

Bronz Barcelona 1992 sol

Campionate Europene

Aur Nantes 1992 individual compus

Aur Nantes 1992 sărituri

Aur Nantes 1992 paralele inegale

Argint Nantes 1992 bârnă

Bronz Nantes 1992 sol

Campionate Mondiale

Aur Indianapolis 1991 echipe

Argint Indianapolis 1991 paralele inegale 

 

Argint Indianapolis 1991 bârnă