• România, Liga 1, etapa a 22-a: Astra - Botoşani (vineri, 20:00, Digi Sport 1)
  • Box Ekaterinburg: Cristian Ciocan - Alexander Povetkin (vineri, ora 18:00, Digi Sport 2)

Ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, a declarat, joi, pentru, că îşi doreşte ca antrenorii Octavian Bellu şi Mariana Bitang, care au un palmares cumulat format din peste 400 de medalii la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale şi Europene, să se întoarcă la lotul naţional feminin, precizând că gimnastica românească trebuie să profite de experienţa acestora.

"Domnul Bellu şi doamna Bitang sunt cei mai buni antrenori şi au demonstrat acest lucru ani la rând. Pe ei îi certifică rezultatele. Am avut întâlniri cu dânşii, am discutat despre o serie de proiecte, nu despre o întoarcere a lor la lotul naţional. Dar vom mai avea întâlniri. Îmi doresc enorm de mult să se întoarcă la lot pentru că avem toţi de învăţat de la ei. Cât timp sunt aici trebuie să profităm de cunoştinţele lor, de munca şi experienţa lor. Este un lucru bun că doamna Bitang şi domnul Bellu nu au plecat să antreneze loturile altor ţări. Sunt aici, au rămas în ţară, şi de aceea trebuie să profităm. Sunt ai noştri şi încă mai putem stoarce de la ei, dacă îmi este permis să mă exprim aşa, multe lucruri care pot readuce gimnastica unde a fost odată", a afirmat ministrul, prezent la Cluj-Napoca, la Campionatele Europene de gimnastică artistică.

Marius Dunca a menţionat că gimnastica este unul dintre sporturile pe care le va prioritiza în mandatul său ca ministru. "Este o obligaţie pentru mine ca ministru să aduc toate generaţiile de antrenori şi sportivi la aceeaşi masă. Pentru că numai colaborarea dintre generaţii îmbinată cu entuziasm şi dorinţă reprezintă cheia succesului. Gimnastica este unul dintre sporturile pe care le voi prioritiza în mandatul meu, categoric. Este una dintre federaţiile importante la noi, iar dacă facem o simplă analiză ne dăm seama că avem ceea ce ne trebuie pentru a reveni în elita gimnasticii mondiale. Avem tradiţie, avem experienţă, doar că trebuie puţină organizare şi multă muncă pentru a ajunge sus şi a ne menţine acolo", a adăugat Marius Dunca.

Octavian Bellu a fost antrenor coordonator al lotului naţional feminin până în luna martie a anului 2016 când şi-a anunţat retragerea de la conducerea tehnică, renunţând să participe alături de echipa României la turneul de calificare la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Ulterior, echipa a ratat calificarea la JO 2016, competiţie unde România a fost reprezentată doar de Cătălina Ponor, care nu a reuşit să obţină nicio medalie.

Din acel moment sportivele din lotul naţional al României se antrenează separat. Antrenor coordonator al lotului este Nicolae Forminte, el ocupându-se de pregătirea tinerelor gimnaste la Deva. Sportivele mai experimentate, Cătălina Ponor şi Larisa Iordache, se antrenează însă la Bucureşti, de asemenea separat. Cătălina Ponor se pregăteşte cu antrenorul Matei Stănei, iar Larisa Iordache cu Claudiu Moldovan.

Campionatele Europene de gimnastică artistică se desfăşoară în perioada 19-23 aprilie la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, la 60 de ani de la precedenta ediţie găzduită de România, la startul competiţiei aliniindu-se 274 de sportivi (168 la masculin şi 106 la feminin) din 37 de ţări.

România este reprezentată la Europene de 10 sportivi. Lotul feminin este format din Olivia Cîmpian, Ioana Crişan, Larisa Iordache şi Cătălina Ponor, iar cel masculin din Marian Drăgulescu, Cristian Băţagă, Vlad Cotuna, Adelin Kotrong, Laurenţiu Nistor şi Andrei Ursache.

După prima zi, România are un singur gimnast calificat, Marian Drăgulescu, acesta asigurându-şi miercuri participarea în finalele la sol şi sărituri. Joi au loc calificările în concursul feminin.

La ediţia de anul trecut, de la Berna, România a cucerit două medalii de argint la masculin, ambele prin Marian Drăgulescu (sol şi sărituri), şi două de bronz la feminin, ambele prin Cătălina Ponor (sol şi bârnă).

Agerpres