• România, Liga 1, etapa a 22-a: Astra - Botoşani (vineri, 20:00, Digi Sport 1)
  • Box Ekaterinburg: Cristian Ciocan - Alexander Povetkin (vineri, ora 18:00, Digi Sport 2)

Fosta sportivă Nadia Comăneci a declarat, la 40 de ani de când a obţinut primul 10 din istoria gimnasticii la JO, că în momentul în care a executat exerciţiul la paralele la Montreal nu se gândea să este perfect şi că ea concura pentru a câştiga medalii, nu pentru a face istorie.

"De fiecare dată când există un zero la cifra aniversării, este important. A fost 10, apoi 20, iar acum 40... Ca şi cum jumătate din viaţă s-a dus. Pentru că este al 40-lea an, simt că am sărbătorit tot anul. Toţi cei cu care mă întâlnesc în acest an vor să vorbim despre asta. Îmi amintesc când am început exerciţiul, mă gândeam că am făcut un exerciţiu destul de bun, dar nu că este exerciţiul meu perfect. Ştiu că nu m-am uitat la tabelă, pentru că mă gândeam deja la bârnă. Apoi am auzit gălăgie în arenă, m-am uitat în jur, am întors capul şi am văzut tabela.

Mai întâi am văzut numărul 073, numărul meu de concurs, iar apoi, dedesubt, 1.00. M-am uitat la una dintre colegele mele şi a strâns din umeri, crezând că este ceva în neregulă cu tabela. S-a întâmplat atât de repede... Faptul că tabela nu putea arăta 10-le a făcut ca totul să fie şi mai dramatic. În acele momente nu am înţeles impactul pe care l-a avut performanţa mea, pentru că nu concuram pentru a face istorie, concuram pentru a câştiga medalii", a spus fosta gimnastă, conform news.ro.

Nadia Comăneci îşi aminteşte de vremurile când concura şi ce aducea în România din deplasări. "Duceam în România gumă de mestecat, şosete colorate şi agrafe colorate. Acestea erau lucrurile pe care nu le aveam în România atunci. Avem doar şosete albe. Dar când mă întorceam din SUA aduceam şosete roz şi galbene cu tot felul de modele, agrafe şi elastice colorate pentru păr", a menţionat ea.

La 18 iulie 1976, în urmă cu 40 de ani, Nadia Comăneci intra în istoria sportului mondial şi devenea regina gimnasticii, obţinând primul 10 şi surprinzând lumea întreagă, dar şi tabela de marcaj, care nu era pregătită pentru o astfel de notă şi a afişat 1.00.

La Montreal, Nadia Comăneci a obţinut primul 10 din gimnastică executând perfect exerciţiul de la paralele. Nadia a cucerit cinci medalii la Montreal, trei de aur, la individual compus, bârnă şi paralele, una de argint, cu echipa României, şi una de bronz, la sol.