• România, Liga 1, Etapa 22: FCSB - Viitorul (duminică, ora 20:00, Digi Sport 1)
  • Spania, La Liga, Etapa16: Barcelona - Deportivo (duminică, ora 21:45, Digi Sport 2)


Echipa masculină de handbal a României pregăteşte, sub conducerea spaniolului Xavier Pascual, revenirea în elita europeană după o pauză de 22 ani cu meciuri de pregătire în compania unor adversare de calibru, precum Qatar, vicecampioană mondială, şi Germania, campioana europeană, informează Federaţia Română de Handbal.

România, după victoriile cu Belarus şi Polonia, ocupă primul loc în grupa a 2-a preliminară a Campionatului European din 2018, cu 4 puncte, înaintea meciului tur cu Serbia de la începutul lunii mai 2017. România a jucat ultima oară la un turneu final de Campionat European în 1996.

În perioada 18-23 decembrie, tricolorii vor efectua un cantonament la Barcelona, unde vor juca un amical cu Qatar, echipă antrenată de un alt spaniol, Valero Rivera Lopez, fost selecţioner al Spaniei între 2008 şi 2013.

La solicitarea lui Xavier Pascual şi Marius Pintea, membru al staff-ului tehnic, la stagiul din Barcelona vor participa şi componenţii naţionalei de tineret a României.

"Faptul că avem acest cantonament în Barcelona are multe conotaţii pozitive. În primul rând, toţi componenţii echipelor naţionale de seniori şi tineret vor avea ocazia să vadă ce înseamnă industria handbalului. Vreau să se simtă importanţi şi să vadă că federaţia face totul ca ei să se pregătească la cele mai înalte standarde. Pasqui va sta cu ochii aţintiţi şi pe viitorul nostru, pe jucătorii tineri, şi împreună cu Mihail, antrenorul naţionalei de tineret, vor face strategia pentru următoarele calificări la turneele finale", a subliniat preşedintele FRH, Alexandru Dedu.

La începutul anului viitor, pe 3 ianuarie, România va juca în compania Germaniei, campioana Europei, la Krefeld, înainte de participarea la un puternic turneu amical (Yellow Cup) în Elveţia, alături de ţara gazdă, Slovacia şi Brazilia.

"Este îmbucurător că Federaţia Română de Handbal începe să se învârtă în sfere înalte, iar lucrurile sunt posibile deoarece avem credibilitate pe plan internaţional şi totodată datorită faptului că am adus un antrenor de asemenea talie ne deschide nişte uşi. Spre exemplu, în Germania am fost invitaţi de bunul meu prieten şi fost coleg Dagur Sigurdsson. Îmi aduc aminte că deseori naţionala României juca în trecut partide cu echipe din liga secundă din Germania şi nu era OK. Eu şi Pasqui avem o filosofie comună: pentru a ne bate din nou cu cei mai buni, trebuie să jucăm din nou cu ei, indiferent dacă mai pierdem meciurile amicale!", a precizat fostul triplu câştigător al Ligii Campionilor cu Barcelona.

Conform contractului cu FRH, Xavier Pascual Fuertes, care antrenează şi FC Barcelona, se va ocupa în această iarnă şi de trasarea unei strategii pentru loturile de cadeţi şi juniori, urmând a se întâlni cu jucătorii în cantonamentele din ţară.

"Xavier Pascual nu vine doar ca antrenor al echipei naţionale, ci ca un om care face parte dintr-un sistem performant şi încearcă să facă ca şi al nostru să funcţioneze. Într-un viitor, sper cât mai îndepărtat, când el şi Martin Ambros nu vor mai fi selecţionerii naţionalelor României, îmi doresc din suflet ca modul lor de lucru, seriozitatea, profesionalismul să rămână în România şi în acest context aportul lor la progresul handbalul nostru nu va avea preţ", a concluzionat Alexandru Dedu.

Agerpres