• România, Liga 1, etapa a 22-a: Astra - Botoşani (vineri, 20:00, Digi Sport 1)
  • Box Ekaterinburg: Cristian Ciocan - Alexander Povetkin (vineri, ora 18:00, Digi Sport 2)

Deși puțini se așteptau, Iulia Dumanska a fost una dintre cele mai bune jucătoare ale naționalei României în victoria cu Spania, 19-17. Portarul de doar 20 de ani, care a primit cetățenia română în martie 2016, a închis poarta timp de 18 minute, iar povestea ei de viață este la fel ca și prestația din meciul cu Spania: impresionantă.

Născută în Ucraina, lângă Lvov, într-o familie de intelectuali, Iulia a ajuns în România la 14 ani și a fost "adoptată" de soții Ioana și Ioan Marta din Baia Mare. Cei doi au povestit cum a decurs ascensiunea Iuliei în handbaul românesc.

"Când avea 14 ani, am făcut un turneu internațional la Baia Mare cu 8 echipe. Au venit atunci și trei din Ucraina. Iulia ne-a sărit imediat în ochi. Avea acel lucru pe care nu-l au mulți copii, talentul se vedea cu ochiul liber. Am dorit să mai aduc împreună cu ea două jucătoare, un inter și un centru. Dar doar ea a acceptat. Când i-am propus, i-am văzut lacrimile din ochi", mărturisește, intr-un interviu pentru Gazetă, profesorul Ioan Marta.

Limba română a învățat-o de la Ioana Marta "seara, după antrenamente". "Este foarte credincioasă, umilă, sunt factorii care intervin pe lângă talent. Și mai e, cum se spune, și norocul acela de la Dumnezeu" declară Ioana Marta, pentru aceeși sursă.

În Liga Națională a debutat la 18 ani, când a plecat la Constanța, acolo unde antrenor era Ion Crăciun. Până la acel moment, câștigase aproape tot timpul titlul de cel mai bun portar la turneele la care participa.

"Ion Crăciun o cunoștea de la loturile României și a dorit-o acolo. Ne-a fost greu fără ea, deja echipa nu mai avea consistență. Dar am acceptat. Ne-am gândit că o ajută pentru experiența ei, pentru viitor. Așa că am renunțat noi la obiectivele cu echipele" a dezvăluit profesorul Marta.

Cetățenia română a reușit să o ia în 2016. A învățat să scrie și să vorbească românește, dar cel mai greu i-a fost cu "ă" și "î". "Scria perfect gramatical, dar cu pronunția era mai dificil. În momentul în care și-a propus să ia cetățenia, își agățase tricolorul la ghiozdan. Avea și buletin făcut pe calculator. Ne zicea că e deja româncă" își amintește Ioana Marta, care adaugă că "și sora ei, care are 17 ani, se pregătește la Baia Mare. E tot portar. Și cred că va ajunge și ea departe".

În clasament, pe primul loc se află România, cu 6 puncte, urmată de Franţa, 4 puncte, Spania, 4 puncte, Slovenia, 4 puncte, Angola, 0 puncte, Paraguay, 0 puncte.

Următoarele meciuri vor avea loc joi, Paraguay - Slovenia, România - Angola şi Spania - Franţa.

3 este locul pe care România a terminat precedenta ediție a Campionatului Mondial.

Clasamentul Grupei A de la Campionatul Mondial